De kerktoren staat binnenkort in het licht
De kerktoren staat binnenkort in het licht Wijnand Kooijmans

Kritiek verlichting toren

21 oktober 2021 om 09:00 Politiek

ERMELO De verlichting van de kerktoren van de Immanuelkerk in Ermelo mag doorgang vinden. Een ingediend bezwaarschrift is ongegrond verklaard.

Wijnand Kooijmans

Een bewoner van een woning aan de Wegwijzer had bezwaar gemaakt tegen de verleende vergunning. Hij vindt dat het verlichten van de toren bijdraagt aan de luchtvervuiling en ziet daarom het nut van het verlenen van de vergunning niet in. Ook vindt hij dat de kosten van het aanbrengen van de verlichting, rond de twintigduizend euro, beter kunnen worden besteed aan het aanbrengen van meer groen in het centrum. Daarnaast vreest hij voor overlast als gevolg van extra lichtinval in zijn appartement.

De onafhankelijke commissie bezwaarschriften heeft het college van burgemeester en wethouders geadviseerd het bezwaarschrift ongegrond te verklaren. Wel moet de vergunning beter worden onderbouwd. Onder meer moet worden aangetoond dat de aanvraag is getoetst aan de bouwbepalingen in het bestemmingsplan.

De aanvraag is positief beoordeeld door de commissie omgevingskwaliteit. Maar de motivering kan beter, volgens de bezwarencommissie en moet worden aangevuld.

Het al dan niet nuttig zijn van het aanbrengen van de verlichting maakt, zo oordeelt de bezwarencommissie, geen onderdeel uit van de zaken die moeten worden beoordeeld als het gaat om het verlenen van de vergunning. Dat geldt ook ten aanzien van de mogelijke lichtinval in het appartement van de man. Die kan wel, indien er onverhoopt sprake is van lichtinval, een verzoek tot handhaving indienen bij de gemeente om de lichtsterkte te meten.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie