Afbeelding
pixabay

Aanpak van vuilstort

1 oktober 2021 om 16:00 Politiek

ERMELO  Het Ermelose college van burgemeester en wethouders kiest voor het herstel van de deklaag op de voormalige stortplaats aan de Zanderij.

 De kosten van het volledig verwijderen of herplaatsen van de vuilstort worden rond de 35 miljoen euro geschat en dat wordt veel te hoog gevonden. Een derde optie, het volledig afsluiten van de locatie voor publiek wordt eveneens afgewezen.

De voormalige stort wordt betrokken bij het terrein van het vitaal sportpark dat ontstaat na onder meer de realisering van het nieuwe sportcomplex waarvan onder meer het nieuwe zwembad deel van uitmaakt. Het definitief afsluiten van de stort past niet binnen deze plannen. Totdat de deklaag is hersteld blijven het tijdelijk hekwerk en de verbodsborden staan.

Uit een onderzoek van de Omgevingsdienst Noord-Veluwe blijkt dat verspreid over de stort asbesthoudend materiaal zich bevindt op het maaiveld. In de bodem zijn verhoogde gehalten aan onder meer zware metalen, minerale olie en polycyclische aromatische koolwaterstoffen aangetroffen. De verontreinigingen beperken zich tot de stortheuvel en de directe omgeving. In het grondwater, en direct grenzend aan de stort, komen licht verhoogde concentraties voor van enkele zware metalen. Het gaat dan om barium, cadmium, nikkel, kobalt en zink.

Aangegeven wordt dat het gaat om een volledig begroeid gebied door vegetatie zonder intensieve bewerking. De kans dat er asbestvezels vrij komt in de lucht wordt daarom klein genoemd. Een voorgesteld hek moet duurzaam, stevig en hoog genoeg zijn. Maar moet wel een veilige doorgang bieden voor de dassen uit de aanwezige dassenburcht.

Er wordt geconcludeerd dat er sprake is van een ernstig maar niet spoedeisend geval van bodemverontreiniging. Desondanks wel van een ongewenste situatie, zeker indien er sprake is van het betreden van de stort.

De kosten voor het herstellen van de deklaag worden geraamd op 800.000 euro. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie