Afbeelding
Foto: Shutterstock

Hoe word ik paraveterinair dierenartsassistent?

23 maart 2022 om 07:09 Partnercontent

Het is de droom van veel dierenliefhebbers: werken met dieren. Veel mensen willen werken als dierenartsassistent. Maar wist je dat een paraveterinair dierenartsassistent veel meer werkzaamheden met dieren uitvoert dan een ‘gewone’ dierenartsassistent? Van hulp bieden bij spoedgevallen tot röntgenfoto’s maken, je bent echt de rechterhand van de dierenarts! Hieronder lees je alles over het beroep paraveterinair dierenartsassistent.

Welke werkzaamheden verricht een paraveterinair dierenartsassistent?

Als paraveterinair dierenartsassistent voer je veelzijdige werkzaamheden uit. Je voert niet alleen maar receptiewerkzaamheden uit, je komt juist vaak in contact met de dieren. Dat maakt dit beroep ook zo leuk. We hebben op een rij gezet wat je werkzaamheden zoal zijn als paraveterinair dierenartsassistent:

  • Je maakt röntgenfoto’s van de patiënten en assisteert bij de echografie.         
  • Als eerste contactpersoon stel je de baasjes gerust.
  • Je geeft de baasjes advies over medicatie en over de verzorging thuis.
  • Je assisteert de dierenarts bij operaties.         
  • Je beheert de receptie van de dierenartsenpraktijk.         
  • Je helpt de dierenarts bij het spreekuur.

Je hebt dus zeker een gevarieerde werkweek! Aangezien je zo veel belangrijke rollen vervult, ben je onmisbaar in de dierenartsenpraktijk! Een afwisselende baan waarin je veel contact hebt met zowel dieren als mensen dus. Wil je dus een baan met veel verantwoordelijkheid en ben je gek op dieren? Dan is dit zeker wat voor jou.

Paraveterinair dierenartsassistent worden doe je zo

Voordat je aan de slag kunt als paraveterinair dierenartsassistent, moet je eerst een erkende Paraveterinair opleiding volgen.

Vind de juiste opleider

Er zijn verschillende opleiders die erkende opleidingen aanbieden. Ben je op zoek naar een uitgebreide opleiding waarbij je in 28 lesdagen en 700 uur stage alles leert over het vak? Dan kun je de cursus volgen bij Aeres Training Centre Barneveld. Bij deze opleider word je aan de hand van lesdagen, stage en zelfstudie helemaal opgeleid tot paraveterinair dierenartsassistent.

Lesdagen

In totaal zijn er 28 lesdagen bij de opleiding van Aeres Training Centre Barneveld. Tijdens deze lesdagen krijg je praktijklessen in kleine groepen. Tijdens deze lessen ga je onder andere aan de slag met:

  • Bloedafname
  • Laboratoriumwerkzaamheden
  • Klinisch onderzoek
  • Verzorging van dieren

Stage

Tijdens de 700 uur stage help je mee en doe je brede ervaring op. Om je een zo goed mogelijk beeld te geven van het vak, loop je op verschillende plekken stage:

  • 200 uur bij een professioneel dieren verzorgend bedrijf. Denk aan een zorgboerderij, dierenwinkel of asiel.
  • 500 uur bij een dierenartsenpraktijk. Je kunt kiezen voor een praktijk voor gezelschapsdieren of een gemengde praktijk.
  • Van de 500 uur mag je 200 uur bij een specialistische kliniek stage lopen.         

Zelfstudie

Je moet natuurlijk ook thuis aan de slag. Denk aan ongeveer 10 tot 16 uur zelfstudie per week. De zelfstudie bestaat voornamelijk uit lesstof doornemen, e-learning en toetsen voorbereiden. Het is afhankelijk van jouw eigen tempo hoeveel tijd je nodig hebt voor de zelfstudie. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie