Het nieuwe logo van De Arendshorst werd onthuld door Hans van Daalen en wethouder Sarath Hamstra. Links directeur Sandra Doppenberg.
Het nieuwe logo van De Arendshorst werd onthuld door Hans van Daalen en wethouder Sarath Hamstra. Links directeur Sandra Doppenberg. Foto: Marco Jansen

De Arendshorst heropend: burgemeester Van Daalen onthult logo en demonstratie roofvogels

13 januari 2023 om 19:00 Onderwijs

ERMELO Op feestelijke wijze is woensdag 10 januari basisschool De Arendshorst in Ermelo-West heropend. De nieuwe burgemeester van Ermelo, Hans van Daalen, is samen met wethouder Sarath Hamstra uitgenodigd om het nieuwe logo te onthullen. Onder het zwarte doek zien de kinderen een gekleurde veer.  „Deze kleuren staan symbool voor alle verschillen die er tussen kinderen zijn. Ongeacht hoe je er uit ziet, waar je goed in bent en wat je moeilijk vindt is iedereen welkom”, vertelt schooldirecteur Sandra Doppenberg.

Het is de eerste school die de nieuwe burgemeester bezoekt. Hij krijgt net als de kinderen een rugtas met daarop het nieuwe logo uitgereikt. „Het is fantastisch dat kinderen hier wat leren van de wereld, elkaar ontmoeten en samen spelen, dat is belangrijk voor hun ontwikkeling. Ik feliciteer jullie dan ook met dit mooie moment.”

VALKENIERS VAN ROOFVOGELHOEVE

De opening wordt opgeluisterd door de komst van valkeniers van de Roofvogelhoeve. Zij hebben zelfs een grote zeearend bij zich. In de gymzaal geven ze een demonstratie met kleinere roofvogels, waaronder een valk en een Amerikaanse torenvalk. De kinderen en hun ouders zien hoe de vogels heen en weer vliegen, van de ene na de andere trainer, terwijl ze informatie krijgen. Zo kan een slechtvalk een snelheid van 360 kilometer per uur halen.


De zeearend maakte indruk door zijn omvang. - Eigen foto

NIEUWE SCHOOLVISIE

Het sluit aan bij het uitdagend onderwijs dat De Arendshorst wil bieden in een rijke leeromgeving, vertelt Sandra Doppenberg uit Hoevelaken. Ze heeft 19 jaar voor de klas gestaan in haar woonplaats en is voor het tweede jaar directeur van De Arendshorst, die een interne make-over heeft gekregen. „We hadden al een mooi modern gebouw uit 2014, maar de ruimtes werden nog niet optimaal benut. We zijn de afgelopen tijd druk geweest met een nieuwe inrichting van de school en een andere manier van werken: meer leren door ervaren en ontdekken. We hebben afgelopen voorjaar buiten een waterbaan gekregen, er is een speelhuis voor de kleuters en in de gangen zijn leerpleinen ingericht. De gedachte erachter is dat we meer aan talentontwikkeling willen doen, kinderen zelfstandig maken en meer laten samenwerken. Het proces naar het eindproduct toe wordt veel belangrijker.”

ONTDEKKEND LEREN

In de ochtend worden basisvakken (o.a. rekenen, spelling, taal en lezen) gegeven. Kinderen werken in schriften en veel op de laptop. In de middag gaan ze op de leerpleinen aan de slag. „Dan hebben we een vrijer programma en doen we ook wereldoriëntatie en creatieve vorming. Kinderen gaan met onderzoeksvragen en realistische materialen aan de slag. Ze gaan bijvoorbeeld een echte zonnebloem ontleden of een vulkaan bouwen van papier maché, zand en water in plaats dat ze er alleen over lezen in het biologieboek en het aardrijkskundeboek. De kleuters zitten niet alleen meer op de fiets of het karretje op het schoolplein, maar bouwen bij de waterbaan dammetjes of graven geultjes. We prikkelen hun fantasie en zintuigen.”

Ontdekken, ervaren en beleven komt ook terug in de sociaal emotionele methode waarbij kinderen goed gedrag aangeleerd krijgen. „Door sport en spel ervaren ze wat je gedrag met zichzelf en een ander doet, in plaats van een kringgesprek over goed gedrag.”


Burgemeester Hans van Daalen kreeg de rugtas met het nieuwe logo uitgereikt. - Credit

ROL LERAAR

Van de leerkrachten wordt ook een andere rol gevraagd. „De kleuters worden meer losgelaten; ze spelen nu ook op het leerplein. De leerkracht krijgt vanaf groep 3 een meer coachende rol als groepjes met onderzoeksvragen bezig zijn en stellen daarbij prikkelende vragen.”

De school telt 70 kinderen en heeft een vrije nieuw team. „We streven er naar het dorpse karakter te behouden, we willen een warm nest zijn en niet te groot worden. Je moet je vertrouwd en veilig voelen om tot leren te komen. We willen de kinderen zoveel bagage meegeven dat ze uiteindelijk goed kunnen uitvliegen naar de VO-scholen.”

Marco Jansen

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie