Daniël Hilgenkamp kookt wekelijks zijn eigen maaltijden.
Daniël Hilgenkamp kookt wekelijks zijn eigen maaltijden. Foto: Marco Jansen

Ermeloër Daniel Hilgenkamp naar WK Natural Bodybuilding: ‘Mentaal spel van strikt diëten nog vijf weken volhouden’

15 mei 2023 om 19:00 Mensen Wij zijn Ermelo

ERMELO Ermeloër Daniël Hilgenkamp (22) werd na 18 weken strikt diëten op 22 april Nederlands kampioen Natural Bodybuilding. Zijn volgende doel is het WK op 17 en 18 juni in Manchester. „De balans moet goed zijn.”

Daniël wilde in 2019 voor het eerst meedoen aan het NK. Hij had hiervoor 12 weken een strikt dieet gevolgd. „De wedstrijd werd door corona drie weken uitgesteld, ik hield het diëten vol. Daarna ben ik gestopt en drie weken later is de wedstrijd geannuleerd.”

NK NATURAL BODYBUILDING VOORTHUIZEN

In 2023 wilde hij het nog een keer proberen en meldde zich aan bij het NK Natural Bodybuilding in Voorthuizen. Als amateuratleet kreeg hij voorafgaand vier jaar bodybuild training. 

Ik ging er beter uitzien, werd sterker en voelde mij zelfverzekerder

„Het begon op mijn 16e met fitness, techniektraining gericht op algemene fitheid onder begeleiding van Olav Pranger. Ik woog toen ik begon amper 60 kilo met 6% vetpercentage. Ik ging er beter uitzien, werd sterker en voelde mij zelfverzekerder. Na twee jaar woog ik 69 kilo, met 8 a 9% vetpercentage. Vanaf mijn 18e doe ik bodybuilding training onder begeleiding van mijn huidige coach, Gino Cuperus, gefocust op meer spiermassa. Nu weeg ik 79 kilo. Ik heb er dus meer dan 10 kilo spiermassa bijgekregen en mijn vetpercentage is lager, maar 3%.”

COSMETISCHE SPORT

Natural bodybuilding is een cosmetische sport. „Je laat zien wat je hebt opgebouwd aan spiermassa en wat je aan droogte en laag vetpercentage hebt. Je wilt je sterke punten laten zien en je zwakke punten verbergen. Het NK is een jurysport en ik vind het super gaaf dat ik zo’n wedstrijd heb gewonnen. Maar het gaat mij er ook vooral om hoe ik mezelf in de spiegel zie. Ben ik tevreden met wat ik zie en ben ik blij met hoe ik eruit zie?”

(Tekst gaat verder onder de foto)


Ermeloër Daniël Hilgenkamp is Nederlands kampioen Men’s Physique Junior. - J. Hilgenkamp

BULKING EN CUTTING

Bij natural bodybuilding is er een periode van bulking (off season) en cutting (on season). De eerste is volgens Daniël makkelijker vol te houden dan de laatste. 

Zo ‘schoon’ mogelijk aankomen, dus zonder veel vet, maar met meer eiwitten

„Het bulking proces verschilt per persoon. Ik heb er vier jaar over gedaan om een redelijke hoeveelheid spiermassa op te bouwen. In die periode eet je een calorieoverschot. Stel: je lichaam heeft 2200 calorieën per dag nodig, dan kun je 2500 innemen en dan wordt het extra eten opgeslagen in je lichaam. Ik wil zo ‘schoon’ mogelijk aankomen, dus zonder veel vet, maar met meer eiwitten. Zo verhoog je je spiermassa. Op de top van mijn bulkperiode at ik 4700 calorieën per dag en deed ik anderhalf uur krachttraining, zes keer per week. Ik woog op mijn toppunt 95,5 kilo.”

WEDSTRIJDVOORBEREIDING

Sinds halverwege december is zijn wedstrijdvoorbereiding begonnen. Dit betekent vet en vocht verliezen, maar spiermassa behouden. „Ik neem nu dagelijks nog maar 2200 calorieën, train twee dagen, neem een dag rust en train dan weer twee dagen, zodat het lichaam genoeg kan herstellen. Rust is superbelangrijk, je hebt constant een tekort aan calorieën.”

STRAK EETREGIME

Zijn maaltijden neemt hij tijdens zijn wedstrijdvoorbereiding in de afgelopen 18 weken volgens een strak regime. „Mijn ontbijt is rond 9.00-10.00 uur; een eiwitshake met havervlokken, eiwitpoeder, creatine en blauwe bessen. Voor vetten kan ik cashewnoten toevoegen. Rond 13.00-14.00 uur is de eerste lunch, een gerecht met rijst en kip en een groente naar keuze. Als tweede lunch neem ik rond 16.00-17.00 uur een pastamaaltijd met rundertartaar en een groente naar keuze. Het avondeten is rond 19.00-20.00 uur en is meestal hetzelfde als de eerste lunch. Als laatste maaltijd neem ik om 21.00 uur kwark en wat fruit.”

OFF SEASON

Het is voor Daniël een manier van leven, waar hij inmiddels aan gewend is. Hij eet wel gezamenlijk met zijn ouders, maar kookt zijn eigen eten. „Ik eet iedere dag kip, rijst en bij elk rijst- en pastagerecht 200 gram groente. Ik kook een keer in de week of voor vier dagen en vries alle maaltijden in. Off season hoeft het niet constant gereguleerd te zijn, dan is het een flexibel dieet en goed vol te houden. Dan kun je wisselen met saus of van koolhydratenbron, bijvoorbeeld aardappelen in plaats van rijst. Dan mag je ook weleens uit eten gaan of alcohol drinken, maar alles is wel met mate. Ik drink ook wel eens alcohol, maar ik ben er geen fan van. Af en toe ga ik ook weleens naar de McDonalds.”

(Tekst gaat verder onder de foto)


Halverwege december begon Daniel de wedstrijdvoorbereiding. - Eigen foto

ON SEASON

Daniel vervolgt: ,,On season volg ik een strikt dieet, dan is alles wat ik eet in verhouding en doe ik niks anders. Op verjaardagen van familie moet ik de taart en de hapjes op tafel afslaan, dan neem ik mijn eigen bakjes eten mee. 

Het is een mentaal spel wat je elke dag van jezelf moet winnen

Niet ieder familielid is het er mee eens, sommigen vinden het belachelijk dat ik alles afweeg. Maar ik realiseer mij waar ik het voor doe. Op het laatst moet alles wijken voor je wedstrijd. Perfectie haal je nooit, maar ik kan tevreden zijn met wat ik heb bereikt en hoe ik mijzelf in de spiegel zie. Het is een mentaal spel wat je elke dag van jezelf moet winnen. Elke dag proberen jezelf te verbeteren en niet bezig zijn met wat er om je heen gebeurt.”

26 WEKEN STRIKT DIËTEN

De wedstrijdvoorbereiding tot aan het NK duurde 18 weken. In die periode heeft de Ermeloër ook zijn studie Creative Business afgerond aan de Hogeschool van Utrecht. Het was lastig om focus te houden, aangezien hij ook nog 10.000 stappen per dag moest lopen en er in zijn strakke routines weinig ruimte was voor ontspanning. Als het WK in Manchester op 17 en 18 juni begint, zit Daniël op 26 weken strikt diëten.

„Mijn lichaam begint nu fysiek en mentaal leeg te raken. Ik voel me slap en heb minder energie. Ik ben wat prikkelbaarder en daarom geven mijn ouders mij meer ruimte. Ik moet nog vijf weken volhouden. Mijn spiervolume behouden en het laatste beetje vet en vocht afdrijven.”

Marco Jansen

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie