De Award-winnende bruidsfoto.
De Award-winnende bruidsfoto. Henri van den Berg

Awardwinnaar Henri switchte carrière van militair naar bruidsfotograaf

19 mei 2022 om 12:00 Mensen

ERMELO Inmiddels heeft hij al heel wat bruiloften vast mogen leggen en recent won hij voor één van zijn bruidsfoto’s The Master of Wedding Photography 2022. Maar de Ermelose Henri van den Berg begon met fotograferen als hobby bij Defensie. Wij spraken Henri over zijn bijzondere levensloop.

Als 17-jarige jongen startte Henri zijn loopbaan in 2006 bij de Landmacht en reed hij op een gevechtstank van zestig ton. Later studeerde hij Bedrijfsautotechniek en belandde hij uiteindelijk als monteur op de rupsberging. In 2012 volgde zijn eerste missie naar Afghanistan. ,,Ik had voor die tijd een basiscursus fotografie gevolgd aan de Fotovakschool in Apeldoorn. Ik was benieuwd hoe ik in een land met zulk fel zonlicht goede foto’s kon maken.”

MISSIE VASTLEGGEN Er ging geen vaste fotograaf mee vanuit Defensie, waardoor Henri de vraag kreeg of hij misschien foto’s wilde maken van deze missie. 

Ik mocht mee op voetpatrouille, was helemaal bepakt en bezakt, droeg een scherfvest, helm en wapens

,,Ik kreeg de kans om de hele missie vast te leggen en de jongens waren daar na afloop zo blij mee dat ze een verrassing voor me hadden: ik mocht mee op voetpatrouille langs de lokale bevolking in Kunduz. Als monteur loop je normaal gesproken niet mee, dus dit was een geweldige kans voor mij. Ik was helemaal bepakt en bezakt, droeg een scherfvest, helm en wapens. Het was heel heet, zeker vijftig graden, en we liepen daar in een woestijnachtige omgeving. Die tocht vast mogen leggen was een erg indrukwekkende ervaring!”

FOTOVAKSCHOOL ,,Ik herinner me nog een oudere man met een wit gewaad en lange baard. Hij droeg een duur horloge, wat aangaf dat het een belangrijke man was. Achter hem stond een bewaker met een geweer. Ik vroeg of ik hem mocht fotograferen en dat wilde hij wel. Ik liet zijn portret aan mensen zien toen ik weer thuis was en die zeiden: ‘je hebt talent hiervoor, je moet hier meer mee gaan doen’. En dat heb ik gedaan. In 2013 ben ik begonnen met de Fotovakschool in Apeldoorn, in deeltijd naast mijn baan bij Defensie. Het was een opleiding van 2,5 jaar. In 2015 heb ik mijn eigen fotografiebedrijf opgericht: Imaginephoto.”

(Tekst gaat verder onder de foto)


Henri als militair op voetpatrouille in Kunduz. - eigen beeld

BRUILOFTEN Met een achtergrond als militair is een carrièreswitch naar bruidsfotograaf misschien niet de meest logische. Hoe is dit zo gekomen? Henri: ,,Als militair had ik het geluk dat ik op plekken kwam waar verder niemand komt. Dit leverde unieke beelden op, van rijdende tanks tot schietende militairen. Mijn docent op de Fotovakschool vond mijn reportages van het leger erg goed. Maar als je beroepsfotograaf wilt worden, moet je natuurlijk meer kunnen, zoals studio- en portretfotografie. Ik kwam er al gauw achter dat ik werken met mensen het leukst vind, maar in een studio vind ik het al snel te benauwd.”

Ik weet nog dat ik moest lachen, dat was toch niks voor mij? Ik kom uit het leger!
Henri vervolgt: ,,Mijn docent zei toen: ‘waarom ga je niet een keer een bruiloft fotograferen?’ Ik weet nog dat ik moest lachen, dat was toch niks voor mij? Ik kom uit het leger! Maar ik heb het toch gedaan. Ik liep mee als tweede fotograaf bij een bruiloft en het bruidspaar belde me later en gaf aan dat ze erg enthousiast waren over mijn foto’s. Niet veel later trouwde een vriend van mij en die wilde mij perse als fotograaf hebben. Zo is het balletje eigenlijk gaan rollen en inmiddels ben ik fulltime bruidsfotograaf.”

VERHAAL VERTELLEN ,,Als bruidsfotograaf werk ik op locatie én met mensen; de ideale combinatie voor mij. Elke bruiloft en elke situatie is weer anders, dat vind ik zo leuk aan dit werk. Het vastleggen van een intiem en bijzonder moment is waar mijn hart ligt. Met mijn foto’s wil ik een verhaal vertellen. Ik wil een emotie over brengen en een bijzonder moment vastleggen. Mijn foto’s zijn puur en oprecht met een journalistieke touch.”

Het liefst maakt Henri gebruik van natuurlijk licht. ,,Ik gebruik meestal een 35 mm lens, zodat je het idee hebt dat je er zelf bij bent. Ik meng mij ook altijd tussen de gasten, zodat ik minder opval als fotograaf. Ik heb het goed gedaan als mensen tegen mij zeggen: ‘oh, we hadden je helemaal niet gezien!’ Ik laat me graag inspireren door oude meesters als Rembrandt en Vermeer bij het maken van foto’s. Geweldig wat die mannen toen al deden met composities en lichtval!”

AWARD Recentelijk heeft Henri een award gewonnen voor één van zijn bruidsfoto’s. De foto is genomen tijdens een bruiloft op landgoed Schovenhorst in Putten en door Henri ingestuurd naar The Master of Wedding Photography 2022. Onder bruidsfotografen in de Benelux wordt dit gezien als één van de meest prestigieuze awards om te kunnen winnen. Alle ingezonden foto’s worden beoordeeld door een internationale vakjury van topfotografen. 

,,De foto is technisch sterk. Er zitten meerdere composities in en het licht valt mooi op het gezicht van het jongetje in de auto. Het is een foto met een verhaal en met veel details, maar ook met een stukje humor. Het niveau van deze wedstrijd is hoog en ik zie het dan ook als een eer dat ik een award gewonnen heb”, besluit Henri.

Behalve bruiloften fotografeert Henri ook stellen, baby’s en gezinnen. Voor meer informatie over Henri en zijn werk kun je terecht op zijn website imaginephoto.nl.

Marja Stienstra

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie