Van 'droomzaak' tot drama: geen vergunning meer voor Darioush Afzali.
Van 'droomzaak' tot drama: geen vergunning meer voor Darioush Afzali. Mieneke Braakman

Darioush Afzali, eigenaar van Het Kantoor in Harderwijk, wil eerherstel na verdenking van drugshandel

17 november 2023 om 17:00 Maatschappelijk

HARDERWIJK Darioush Afzali, eigenaar van Het Kantoor, werd na een undercoveractie van de politie, opgepakt op verdenking van handel in drugs. Hij werd echter niet vervolgd door de officier van justitie wegens gebrek aan bewijs. Toch trekt de burgemeester zijn horecavergunning in, op basis van het politierapport.

Darioush Afzali was begin vorig jaar nog maar net trotse eigenaar van Het Kantoor, precies op de kop van het uitgaansgebied, toen het toezichthouders van de politie opviel, dat er ‘veelal’ bezoekers bij zijn zaak kwamen, die in het verleden meerdere strafbare feiten op hun kerfstok hadden. Overtreding van de Opiumwet en de Wet wapens en munitie. Zo begint de rapportage die de politie aan de burgemeester stuurde. Zonder dat de gemeente of de politie over hun zorgen met de kersverse eigenaar in gesprek gaan, wordt overgegaan tot een undercoveronderzoek. Politiemedewerkers zien hierbij in elf maanden tijd tweemaal een envelopje van klant verwisselen, op het toilet en in de zaak zelf. Ook zien ze dat klanten zelf hun drinken achter de bar mogen pakken. 

Eén van de portiers die Afzali had ingehuurd, bleek volgens de politie in een recent verleden in drugs gehandeld te hebben. Kennelijk was er geen controle geweest op de (geldigheid) van de beveiligerspas en het verleden van de portier, zoals landelijk wordt aanbevolen aan alle politiekorpsen. Juist om de ondernemers te beschermen tegen portiers met slechte bedoelingen, wordt controle sterk aanbevolen. Naar aanleiding van het undercoveronderzoek wordt op 15 april dit jaar Afzali bij een grootscheepse politie-inval in zijn zaak, opgepakt, op verdenking van handel in drugs. Het uitgaanspubliek is hiervan getuige. Het Kantoor wordt direct door de burgemeester voor zes maanden gesloten en als drugspand gemarkeerd. Menig Harderwijker vraagt zich vol ongeloof af, hoe dit kan. Darioush is immers een graag geziene stadgenoot met een goede reputatie en zonder strafblad. Ruim twintig jaar werkte hij bij hotel-restaurant Monopole en is een bekend gezicht in het horecaleven. De voorzieningenrechter, waar Afzali naar toe stapte, oordeelde op grond van het politierapport, dat de zaak terecht voor zes maanden was gesloten.

Ik ben nergens voor vervolgd, heb geen strafbare feiten gepleegd

De officier van justitie heeft Afzali uiteindelijk niet vervolgd. Wegens gebrek aan bewijs, zo staat in de brief te lezen die hij onlangs kreeg. Blij plakt Darioush de brief op zijn zaak. Vol goede moed wil hij weer open. Tot er op de valreep nog een brief komt. Van de burgemeester, met het besluit de horecavergunning in te trekken. ,,Het voelde als een mokerslag in mijn gezicht. Ik ben nergens voor vervolgd, heb geen strafbare feiten gepleegd. In elf maanden tijd heeft de politie slechts één klein envelopje drugs gevonden. Ik deed er alles aan om drugs tegen te gaan. Ik had camera’s in mijn zaak. Naast de deur een lijst met huisregels. Was in januari lid geworden van de Collectieve horecaontzegging, ondernemers die elkaar waarschuwen als zij klanten de toegang hebben ontzegd. Waarom hebben ze niet met mij gepraat, als er desondanks toch verdenkingen waren?’’ De burgemeester geeft als reden van de intrekking van de vergunning, dat ‘het personeel’ in drugs handelde. De portier werd tegelijk met Afzali opgepakt, met een envelopje drugs in zijn bezit. Die zou hij hebben ingenomen van iemand. De portier is niet vervolgd. De burgemeester gelooft niet, dat Afzali van niets wist, zo staat in de intrekkingsbrief. Een bezwaar dat Afzali tegen de intrekking indiende, hielp niet. De burgemeester heeft tot nu toe niet geantwoord op vragen van deze krant. De politie wil geen enkele vraag beantwoorden. 

Darioush: ,,Ik moet wel concluderen, dat er hier sprake is van een bepaalde beeldvorming, zacht uitgedrukt. Omdat ik klanten van buitenlandse afkomst in de zaak had. Ook die in het verleden verkeerde dingen hebben gedaan, ja. Maar moet ik ze daarom weigeren?”

Bij Darioush kwamen vooral buitenlanders. Prima toch, voor ieder wat wils

Zijn collega horecaondernemers vinden het bijna allemaal triest. Voor Darioush, maar ook voor het uitgaansgebied, zo blijkt uit een rondgang. Ze willen liever niet herkenbaar in de krant, omdat zij de autoriteiten niet tegen zich in het harnas willen jagen. ,,Het gebrek aan ervaring heeft Darioush de das omgedaan’’, zeggen meerdere ondernemers. ,,Na tientallen jaren achter de bar zien wij op een gegeven moment steeds beter wie zich verdacht gedraagt. Maar uitsluiten kun je drugsgebruik- of handel, natuurlijk nooit. Drugs zijn een maatschappelijk probleem. Nee, ondersteuning van de gemeente of politie is er niet. Je moet het als horecaondernemer helemaal zelf oplossen.’’ Sommigen gebruiken harde taal: ,,Darioush is er gewoon bij genaaid. Hij heeft geen schijn van kans gehad.’’ Een ondernemer vindt het juist goed, als er verschillende groepen zijn. ,,Dat was vroeger ook. Voor de Hollandse muziek liefhebbers, voor de rockers. Bij Darioush kwamen vooral buitenlanders. Prima toch, voor ieder wat wils.’’

Voor Darioush is de zaak letterlijk en figuurlijk gesloten. ,,Ik kan me een lange beroepszaak niet veroorloven. Eerherstel, dat vind ik nu het belangrijkst. Zodat mijn dochtertje niet meer op school hoeft te horen dat haar vader een gevangenisboef is.’’

Gemeentelijke reactie sluiting Het Kantoor
Inhoudelijk gaat burgemeester Jeroen Joon niet in op de kwestie.
Op de vraag waarom de gemeente of toezichthoudende politie een jaar geleden niet direct in overleg zijn gegaan met de kersverse eigenaar van Het Kantoor om de zorgen te bespreken, volgt een algemeen antwoord: ,,Zodra we bij de gemeente signalen krijgen van bijvoorbeeld overtredingen of overlast, melden we die in eerste instantie bij KHN (Koninklijke Horeca Nederland) Harderwijk. Zij spreekt op haar beurt de betreffende ondernemer aan en geeft daarmee een eerste waarschuwing af. Bij herhaling zal afhankelijk van de melding gemeentelijke handhaving of de politie worden ingeschakeld.’’
Coen Knieriem, tot vier maanden geleden voorzitter van KHN laat desgevraagd weten, dat er in het geval van Het Kantoor geen melding door de gemeente of politie is gedaan.
Ook stelt de burgemeester dat hij niet anders kon dan de vergunning intrekken, omdat hij ervan uit gaat dat Afzali wist dat er in zijn zaak drugsgerelateerde handelingen plaatsvonden.
In het artikel staat dat de burgemeester nog niet had gereageerd op de vragen van deze krant. Dit blijkt echter wel het geval. Maandag eind van de middag was er een reactie van een communicatiemedewerker, die verloren is gegaan in het e-mailverkeer.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie