Huisartsen Anne Groot en Frank Gunneweg (links) overhandigen 20.000 euro aan het Masanga ziekenhuis in Sierra Leone.
Huisartsen Anne Groot en Frank Gunneweg (links) overhandigen 20.000 euro aan het Masanga ziekenhuis in Sierra Leone. Prive

Huisartsen Gunneweg-Groot uit Ermelo doneren 20.000 euro aan ziekenhuis in Sierra Leone: ‘Alle gulle gevers bedankt!’

22 maart 2023 om 14:00 Maatschappelijk Tips van de redactie Wij zijn Ermelo Tips van de redactie Wij zijn Ermelo

ERMELO Het afscheid van hun werk als huisarts is nog vers. Eigenlijk zijn ze de afgelopen maanden meer van huis dan thuis geweest en moet de gewenning aan de pensioentijd nog beginnen. De reis in januari naar Sierra Leone, waar hun oudste zoon Jaap en zijn vrouw Rosa als tropenarts werkzaam zijn in het Masanga ziekenhuis, maakte indruk op Frank Gunneweg en Anne Groot. Daar overhandigden ze een cheque van 20.000 euro. 

Het Masanga ziekenhuis is een overheidsziekenhuis dat gezondheidszorg biedt op gebied van pediatrie, kraamzorg, algemene geneeskunde en chirurgie en ligt midden in het land. Er zijn geen moderne middelen om het werk goed te doen. 

Een modern, nieuw röntgenapparaat is hard nodig

Frank en Anne: ,,Als er een röntgenfoto is gemaakt neemt de patiënt die mee naar huis. Bij een vervolgconsult wordt die weer mee genomen. Dan is de foto inmiddels een blanco filmvel geworden en is er niets meer op te zien. In zo’n warm en vochtig klimaat blijft zo’n foto natuurlijk niet goed. Een modern, nieuw röntgenapparaat is dan ook hard nodig.”

COMPLEXE BEHANDELINGEN

Anne pakt haar dagboek erbij waarin ze een met de hand geschreven reisverslag heeft opgetekend. ,,Wat ook heel veel indruk op ons maakte, was de rondleiding door het ziekenhuis. Met name de ‘high care’ was aangrijpend. Stel je een zaal voor met twaalf bedden waarin mensen liggen met etterende en rottende ledematen. Met je doktersblik zie je dat ze het niet gaan halen. 

Met je doktersblik zie je dat die mensen het niet gaan halen

Vaak zijn die mensen al lang en intens ziek. Gaan ze eerst naar de traditionele ‘bushman’ met bijvoorbeeld een ingewikkelde botbreuk die uit het vel steekt, waar dan bladeren overheen worden gelegd. Na enkele weken is dat inmiddels vreselijk gaan ontsteken en rotten, het bot groeit natuurlijk niet goed meer naar elkaar. De dokters daar doen complexe handelingen die in ons land door superspecialisten zouden worden gedaan. Ze worden continue geconfronteerd met traumatische dingen.”

GROTE VEERKRACHT

Als je bedenkt dat er twintig jaar geleden in Sierra Leone nog een burgeroorlog woedde, maakt dat de bewondering van Frank en Anne voor de werkwijze in het Masanga ziekenhuis alleen maar groter. 

Beschaving is maar een dun laagje

,,Alles moest weer compleet nieuw opgebouwd worden. Beschaving is maar een dun laagje. Als de vlam in de pan slaat, doen mensen rare dingen met elkaar. De dynamiek van de mensen is fantastisch. Ze beschikken over een grote veerkracht. De discipline van de verpleging is groot, ondanks dat het gebouw primitief is, is het er brandschoon. De instrumenten op de sterilisatie zijn nog uit de tijd van toen Frank’s vader huisarts was.” 

STARTKAPITAAL

Tijdens de afscheidsreceptie van het scheidende huisartsenechtpaar in december 2022 in Ermelo, is er door hun patiënten een gedenkwaardig bedrag gedoneerd van maar liefst 20.000 euro voor het goede doel. Anne en Frank al glunderend: ,,Een geweldig mooi bedrag natuurlijk dat door ons naar boven werd afgerond. Naast het bezoeken van onze zoon Jaap en zijn vrouw Rosa, hebben wij dan ook vol trots de cheque kunnen overhandigen aan het Masanga ziekenhuis. Dat geld is een mooi startkapitaal voor het nieuwe röntgenapparaat. We willen alle gulle gevers dan ook heel erg bedanken!” 

Beiden missen hun werk als huisarts nog enorm. ,,We startten onze praktijk in 1985 met nul patiënten. Dat werden er maar liefst 4.100. We hadden een fantastisch team om ons heen. Het persoonlijke contact met de patiënten gaf veel betekenis aan ons leven.” Frank tot slot: ,,Ik ben nu 70 en Anne 66 jaar. Anne past twee dagen per week op, ik zie wel wat er verder op mijn pad komt.”

Arda Konings

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie