Het Taalcafé van Harderwijk helpt al vijf jaar mensen met de Nederlandse taal. Foto: taalvrijwilliger Marja helpt deelnemer Ali met de Nederlandse taal.
Het Taalcafé van Harderwijk helpt al vijf jaar mensen met de Nederlandse taal. Foto: taalvrijwilliger Marja helpt deelnemer Ali met de Nederlandse taal. Benjamin Terpstra

Binnenkijken bij het Taalcafé: een plek om de Nederlandse taal te spreken

24 januari 2023 om 18:00 Maatschappelijk

HARDERWIJK/ERMELO Het Taalcafé van Harderwijk helpt al vijf jaar mensen met de Nederlandse taal. Wij namen een kijkje in MFC De Kiekmure. Waar iedere woensdagmorgen ongeveer 25 deelnemers ‘les’ krijgen, of beter gezegd: een plek hebben waar ze Nederlands kunnen spreken.

Ali uit Iran bezoekt nu twee maanden met zijn vrouw het Taalcafé. Zijn vrouw is er alleen niet deze woensdagochtend. Geveld door griep, net als een groot gedeelte van Nederland. Ali neemt plaats aan de tafel van vrijwilliger Marja. Voorheen was Marja docent en ze vindt het fijn om voor iemand van betekenis te zijn. Ali en zijn vrouw hebben veel aan Marja. ,,Ali heeft vooral moeite met zinnen maken, het zijn allemaal losse woorden.’’ Geregeld verbetert de taalvrijwilliger de man op een positieve manier. ,,Ik mis een werkwoord in je zin.’’

Voor Ali is het Taalcafé de enige plek in Harderwijk waar hij Nederlands kan praten. Naast de wekelijkse bezoeken aan het Taalcafé heeft Ali ook Nederlandse taalles. Hij moet eerlijk bekennen dat zijn vrouw al beter Nederlands spreekt. ,,Zij oefent meer.’’ 

Wat wij hier eigenlijk doen in het Taalcafé, is twee uur lang praten

Aan de hand van vooral afbeeldingen wordt een gesprek gestart. Ali vertelt wat hij ziet: ,,De man doet kammen. De man doet poetsen.’’ Na de pauze volgt een favoriet spel. Het zogenaamde Taalcafé-ganzenbord. Een speelbord is voorzien van een speciale velden. Op elk veld moet de deelnemer iets vertellen, bijvoorbeeld over een favoriet boek. ,,Wat wij hier eigenlijk doen in het Taalcafé, is twee uur lang praten’’, verklaart Marja.

Peter Mannie is coördinator van de woensdaggroep. Hij is druk alle deelnemers  een plaats te geven aan een tafel met een taalvrijwilliger. Wanneer alle bezoekers zijn voorzien van een begeleider, neemt hij ook zelf twee deelnemers onder zijn hoede. Een enthousiaste man afkomstig uit Nigeria heeft al een werkboek opengeslagen en leert de Nederlandse woorden die met het weer te maken hebben. Er wordt veel geoefend met spreken en schrijven en een beetje grammatica. 

Mannie heeft voor de pauze een Spakenburgs hart klaar liggen, lekker voor bij de koffie of thee. Het Taalcafé sluit af met een lunch ter ere van het eerste lustrum. Een feestelijk moment. Straks volgt ook nog een groepsfoto. Mannie werpt een blik door de zaal. Meer dan twintig mensen worden geholpen om de Nederlandse taal beter te kunnen spreken. Aan iedere tafel zitten maximaal twee deelnemers, zo krijgt iedereen de juiste hulp om de taal beter machtig te zijn.

(Artikel gaat onder afbeelding verder)


Vrijwilligers van de woensdaggroep. - Foto: Bibliotheek Noordwest Veluwe

VOORWAARDEN

Aan het bezoek van het Taalcafé zijn wel bepaalde regels verbonden. Deelname is nu op afspraak en er is geen vrije inloop. Naast de ‘woensdaggroep’, is er in dezelfde zaal ook een Taalcafé op donderdagavond. Iedere deelnemer mag één keer per week het Taalcafé bezoeken. Bibliotheek Noordwest Veluwe is momenteel bezig om een derde Taalcafé te starten in De Roef, er is namelijk een wachtlijst. Mensen moeten ongeveer twee maanden wachten voor er weer plek is in het Taalcafé.  Deelname is daarom voor maximaal een jaar. Voor mensen die in azc Harderwijk wonen geldt geen termijn. ,,Na dit jaar kijken wij verder hoe wij de oud-deelnemers kunnen helpen. Wij laten ze niet vallen’’, laat Mannie weten. 

Het belangrijkste is zelfredzaamheid. Dat bevestigt ook taalspecialist Hester Slegtenhorst van Bibliotheek Noordwest Veluwe. ,,Als mensen de taal onvoldoende beheersen, niet goed kunnen spreken, lezen of de tekst niet begrijpen dan missen ze informatie. Dit kan vervelende gevolgen hebben. Men kan bijvoorbeeld brieven van instanties niet lezen of een rekening bijvoorbeeld weggegooid worden, waardoor een verschuldigd bedrag oploopt. Ook moet ik denken aan ouders die hun kinderen niet goed met huiswerk kunnen helpen, waardoor een leerachterstand kan ontstaan’’, geeft Slegtenhorst aan om het belang van het Taalcafé te onderstrepen.

Het is motiverend om de bezoekers van het Taalcafé te zien groeien wat betreft hun mondelinge taalvaardigheid. Eén van de vrijwilligers haalt een voorbeeld aan. ,,Er was een man van Turkse afkomst. Hij begon als deelnemer en is nu zelf taalvrijwilliger geworden.’’

Benjamin Terpstra

In Ermelo is er iedere maandag van 9.30 tot 11.30 uur een Taalcafé in Bibliotheek Ermelo, Raadhuisplein 2. Aanmelden voor deelname kan via taalhuis@bibliotheeknwveluwe.nl.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie