Open huis ontmoetingscentrum De Vleugel. V.l.n.r. Joep Bisschops, Gerda Cameron, Ad de Kort, Arend Arends en Tom Ankersmit.
Open huis ontmoetingscentrum De Vleugel. V.l.n.r. Joep Bisschops, Gerda Cameron, Ad de Kort, Arend Arends en Tom Ankersmit. Ad de Kort

Ontmoetingscentrum De Vleugel in Ermelo-West zet deuren open

3 november 2022 om 16:06 Maatschappelijk

ERMELO Sinds een paar weken heeft Inloophuis De Parasol intrek genomen in het nieuwe ontmoetingscentrum ‘De Vleugel’ bij de Westerkerk. Op zaterdag 12 november tussen half elf en vier uur houdt De Vleugel een open huis voor iedereen die wil zien hoe mooi het gebouw is geworden.

Vijf jaar geleden is in Ermelo-West Wijkcentrum De Leemkuul gesloopt, waarvan Inloophuis De Parasol een vast gebruiker was. Het gemis van een ontmoetingsplek voor bewoners in Ermelo-West was sindsdien groot. 

Vitale wijk Ermelo-West

Door Wijkvereniging Ermelo-West is in 2020 een enquête onder de wijkbewoners gehouden met de vraag ‘Wat is nodig om in 2025 weer een vitaal Ermelo-West te hebben?’, de wijk is dan gemiddeld 50 jaar oud. ,,Een aantal onderwerpen kwamen vaak terug: meer activiteiten in de wijk, een plek om elkaar te ontmoeten, meer samenwerking tussen organisaties in de wijk en het versterken van de saamhorigheid”, aldus Ad de Kort, secretaris van de wijkvereniging. De uitkomsten van de enquête zijn gebruikt om het Wijkplan Ermelo-West 2025 te schrijven.

Subsidie voor versterken leefbaarheid

De Gemeente Ermelo attendeerde de wijkvereniging op de mogelijkheid om bij Provincie Gelderland een aanvraag te doen voor een zogenaamde Dorpendeal, daarmee zou een subsidie binnengehaald kunnen worden wanneer organisaties samenwerken bij het versterken van de leefbaarheid van de wijk. Deze subsidie kwam er en daardoor werd het mogelijk om in samenwerking met de Westerkerk een wijkontmoetingscentrum te bouwen dat zowel door de kerk als door de samenleving gebruikt kan worden. Het ontmoetingscentrum heeft de naam ‘De Vleugel’ gekregen. 

Ván en vóór de bewoners van Ermelo-West

Joep Bisschops, voorzitter van Stichting De Vleugel die het ontmoetingscentrum gaat exploiteren: ,,Het is een prachtig gebouw geworden met drie ruimtes waarin bewoners kunnen samenkomen en waar activiteiten gaan plaatsvinden. De ontmoetingsruimte is ván en vóór de bewoners van Ermelo-West. Met vrijwilligers willen we het gaan runnen, zodat we de gebruikskosten laaghouden.”

Tom Ankersmit, coördinator bij De Parasol, vult aan: ,,Sinds een paar weken heeft De Parasol intrek genomen in de nieuwe ruimte en het voelt echt als een huiskamer van de wijk. Onze gasten zijn erg tevreden en we merken dat we meer bezoekers krijgen.”

De Westerkerk gebruikt de ruimte vooral na de kerkdiensten om als kerkgangers met elkaar koffie te drinken. Arend Arends: ,,Het contact tussen kerkleden buiten de kerkdienst om versterkt de band tussen de gemeenteleden. Daar zijn nieuwe vormen voor nodig, het samen koffiedrinken is er daar één van. Maar ook met elkaar eten draagt daar aan bij en dat kan straks dankzij de mooie keuken die in De Vleugel is.”

Open huis De Vleugel

Op zaterdag 12 november tussen half elf en vier uur houdt De Vleugel een open huis. Ook wordt dan het programma voor de komende maanden gepresenteerd met daarin voor Ermelo-West veel nieuwe activiteiten zoals muziek, kunst, gezondheidsworkshops, samen koken en samen eten, spel en veel inloopmogelijkheden. De jeugd wordt niet vergeten; er komen spel- en knutselmomenten en ook cupcakes bakken staat op de planning. 

Bij alle activiteiten die in De Vleugel zijn, wordt gekeken hoe het kan bijdragen aan het welzijn van de inwoners van Ermelo-West. Deze winterperiode wordt daarvoor het dialooginstrument ‘Positieve Gezondheid’ geïntroduceerd. In de provincie Limburg is dankzij dit instrument in dorpen en steden een hele beweging ontstaan waardoor het is gaan bruisen aan activiteiten die bijdragen aan de gezondheid van de bewoners. Deze ervaringen willen ze in Ermelo-West graag gaan gebruiken.

Het adres van De Vleugel is Oude Nijkerkerweg 4, Ermelo.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie