Sander (rechts) en Roy zijn Maatjes. Sander helpt Roy met zijn wekelijkse boodschappen.
Sander (rechts) en Roy zijn Maatjes. Sander helpt Roy met zijn wekelijkse boodschappen. Eigen beeld

Vrijwilligersroute in Ermelo: ‘Elkaar helpen zit in onze natuur’

Maatschappelijk

ERMELO Fête de la Musique, IJs in Ermelo, Stichting Schapedrift, Humanitas en Bartimeus. Het zijn voorbeelden van evenementen en organisaties die zonder de inzet van vrijwilligers niet zouden kunnen bestaan. Vrijwilligerswerk leeft in Ermelo. Ruim 10.000 mensen zetten zich belangeloos in voor een vereniging, stichting of organisatie. 

Om meer mensen te enthousiasmeren voor vrijwilligerswerk organiseert Welzijn Ermelo op woensdag 28 september een vrijwilligersroute. Hierbij kunnen geïnteresseerden langs diverse organisaties gaan om een kijkje in hun keuken te nemen en te ervaren wat diverse functies inhouden.


ZORGDORP Hanneke en Kim zijn sociaal werkers bij Welzijn Ermelo en bemiddelen tussen vrijwilligers en organisaties. Dit doen zij onder andere met een vacaturebank, maar ook door in gesprek te gaan met mensen die graag iets zouden willen doen, maar nog niet goed weten wat. Hanneke: ,,Bij Welzijn Ermelo geloven we in de kracht van vrijwillige inzet voor de samenleving. Ermelo is van oudsher een zorgdorp en dat merk je nog steeds. De Ermelose bevolking is van nature gewend om naar elkaar om te zien en voor elkaar te zorgen. Er zijn ook bovengemiddeld veel vrijwilligers actief hier, dat is toch geweldig?”

MAATJES Een van de vrijwilligersprojecten van Welzijn Ermelo is het maatjesproject, waarbij maatjes worden aangeboden en gezocht. Denk hierbij aan koffiemaatjes, wandelmaatjes, museummaatjes of kookmaatjes. Kim: ,,Met een maatje kun je van alles ondernemen, het is maar net wat je samen afspreekt. Je kunt concreet iets voor elkaar betekenen en ontdekt vaak ook nog nieuwe kanten van jezelf. De klik tussen twee mensen is natuurlijk erg belangrijk. We proberen altijd de juiste match te vinden en houden een vinger aan de pols bij onze maatjes.”


VEEL VOLDOENING De 44-jarige Sander is maatje. Toen hij bij Welzijn Ermelo aanklopte voor een maatje had hij twee kennismakingsgesprekken, maar helaas was de klik er beide keren niet. Toen besloot hij om zelf maatje te worden. Nu helpt hij Roy, een blinde jongeman, met het doen van zijn wekelijkse boodschappen. Inmiddels is het vrijwilligerswerk een vast onderdeel van Sanders leven geworden. ,,Ik vind het fijn om iets voor een ander te kunnen betekenen”, vertelt Sander. ,,Ik woonde nog niet zo lang in Ermelo en voor mij was dit een mooie manier om mijn netwerk uit te breiden. Tijdens de kennismaking met Roy was de klik er gelijk. Iedere vrijdagochtend praten we even bij en doen we zijn wekelijkse boodschappen. Het kost me maar een paar uur per week, maar de voldoening die het me geeft is zoveel groter!” En ook Roy waardeert blijkbaar wat Sander voor hem doet, want toen Sander laatst precies een jaar zijn Maatje was, had Roy een luchtje voor hem gekocht als bedankje.


Op 28 september doen er 19 organisaties mee aan de vrijwilligersroute in Ermelo. Belangstellenden kunnen in twee tijdvakken langskomen: van 15.00 tot 17.00 uur en van 18.30 tot 20.00 uur. Op mensenmakenermelo.nl staat meer informatie, onder andere over de deelnemende organisaties.

Marja Stienstra

advertentie
advertentie
Afbeelding
Kinderboekenweek met thema Gi-ga-groen wordt leesfeest 31 minuten geleden
Afbeelding
Trainen volgens Wiel Coerver-methode tijdens Jeugdvoetbaldagen DVS’33 3 uur geleden
Afbeelding
Cabaretduo Eer & Nan speelt ‘Terugblik, vooruit!’ in De Rehobothkerk 4 uur geleden
Afbeelding
Van wanhoop tot feest bij open dag AZC in Harderwijk 7 uur geleden
Afbeelding
Scooterrijders botsen frontaal op elkaar 9 uur geleden
Afbeelding
Ermelose Noor Oosterhoff Nederlands Kampioen Muay Thai 19 uur geleden
Afbeelding
Moonlight kanoën bij De Kanovijver ter ere van 50 jaar Ermelo gisteren