Sander (rechts) en Roy zijn Maatjes. Sander helpt Roy met zijn wekelijkse boodschappen.
Sander (rechts) en Roy zijn Maatjes. Sander helpt Roy met zijn wekelijkse boodschappen. Eigen beeld

Vrijwilligersroute in Ermelo: ‘Elkaar helpen zit in onze natuur’

Maatschappelijk

ERMELO Fête de la Musique, IJs in Ermelo, Stichting Schapedrift, Humanitas en Bartimeus. Het zijn voorbeelden van evenementen en organisaties die zonder de inzet van vrijwilligers niet zouden kunnen bestaan. Vrijwilligerswerk leeft in Ermelo. Ruim 10.000 mensen zetten zich belangeloos in voor een vereniging, stichting of organisatie. 

Om meer mensen te enthousiasmeren voor vrijwilligerswerk organiseert Welzijn Ermelo op woensdag 28 september een vrijwilligersroute. Hierbij kunnen geïnteresseerden langs diverse organisaties gaan om een kijkje in hun keuken te nemen en te ervaren wat diverse functies inhouden.


ZORGDORP Hanneke en Kim zijn sociaal werkers bij Welzijn Ermelo en bemiddelen tussen vrijwilligers en organisaties. Dit doen zij onder andere met een vacaturebank, maar ook door in gesprek te gaan met mensen die graag iets zouden willen doen, maar nog niet goed weten wat. Hanneke: ,,Bij Welzijn Ermelo geloven we in de kracht van vrijwillige inzet voor de samenleving. Ermelo is van oudsher een zorgdorp en dat merk je nog steeds. De Ermelose bevolking is van nature gewend om naar elkaar om te zien en voor elkaar te zorgen. Er zijn ook bovengemiddeld veel vrijwilligers actief hier, dat is toch geweldig?”

MAATJES Een van de vrijwilligersprojecten van Welzijn Ermelo is het maatjesproject, waarbij maatjes worden aangeboden en gezocht. Denk hierbij aan koffiemaatjes, wandelmaatjes, museummaatjes of kookmaatjes. Kim: ,,Met een maatje kun je van alles ondernemen, het is maar net wat je samen afspreekt. Je kunt concreet iets voor elkaar betekenen en ontdekt vaak ook nog nieuwe kanten van jezelf. De klik tussen twee mensen is natuurlijk erg belangrijk. We proberen altijd de juiste match te vinden en houden een vinger aan de pols bij onze maatjes.”


VEEL VOLDOENING De 44-jarige Sander is maatje. Toen hij bij Welzijn Ermelo aanklopte voor een maatje had hij twee kennismakingsgesprekken, maar helaas was de klik er beide keren niet. Toen besloot hij om zelf maatje te worden. Nu helpt hij Roy, een blinde jongeman, met het doen van zijn wekelijkse boodschappen. Inmiddels is het vrijwilligerswerk een vast onderdeel van Sanders leven geworden. ,,Ik vind het fijn om iets voor een ander te kunnen betekenen”, vertelt Sander. ,,Ik woonde nog niet zo lang in Ermelo en voor mij was dit een mooie manier om mijn netwerk uit te breiden. Tijdens de kennismaking met Roy was de klik er gelijk. Iedere vrijdagochtend praten we even bij en doen we zijn wekelijkse boodschappen. Het kost me maar een paar uur per week, maar de voldoening die het me geeft is zoveel groter!” En ook Roy waardeert blijkbaar wat Sander voor hem doet, want toen Sander laatst precies een jaar zijn Maatje was, had Roy een luchtje voor hem gekocht als bedankje.


Op 28 september doen er 19 organisaties mee aan de vrijwilligersroute in Ermelo. Belangstellenden kunnen in twee tijdvakken langskomen: van 15.00 tot 17.00 uur en van 18.30 tot 20.00 uur. Op mensenmakenermelo.nl staat meer informatie, onder andere over de deelnemende organisaties.

Marja Stienstra

advertentie
advertentie
Afbeelding
Brochure ‘Samen ouder worden in Ermelo’ uitgereikt door burgemeester Van Daalen 11 minuten geleden
Afbeelding
Bestel oliebollen bij ziekenhuis St Jansdal voor het goede doel: Gezinshuis van Zundert in Ermelo 2 uur geleden
Afbeelding
CBS: onzekerheid horecabedrijven over voortbestaan toegenomen 4 uur geleden
Afbeelding
The Lether Family heeft duizenden volgers: ‘Ik deel ook berichten over heftige momenten’ 15 uur geleden
Afbeelding
Wildproeverij met Harderwijkse bands en speciaalbier bij Stichting Onderstroom in Harderwijk 16 uur geleden
Afbeelding
36 maanden celstraf geëist tegen 19-jarige hoofdverdachte overval Fletcher Hotel in Putten 17 uur geleden
Afbeelding
Gert staal zoekt het verhaal achter oude foto’s uit Ermelo: wie is de jongen op de melkbus? ERMELO TOEN 18 uur geleden
advertentie
advertentie

Regiotreffers

Logo
advertentie