Afbeelding
Buurtgezinnen

Buurtgezinnen koppelt eerste vraag- en steungezin in Ermelo

19 mei 2022 om 10:47 Maatschappelijk

ERMELO Ieder jaar worden duizenden kinderen uit huis geplaatst, omdat het - om wat voor reden dan ook - binnen een gezin niet meer gaat. Buurtgezinnen probeert dat te voorkomen. Sinds februari 2022 is de organisatie ook in Ermelo actief.

Een gezin dat wel wat steun kan gebruiken bij de opvoeding van de kinderen (vraaggezin) wordt gekoppeld aan een warm en stabiel gezin in de buurt (steungezin). Zo krijgen kinderen wat extra liefde en aandacht en kunnen ouders even tot zich zelf komen. De hulp is alledaags en gelijkwaardig. 

KOPPELING Er zijn in Ermelo al veel gezinnen die zich hebben aangemeld en inmiddels is de eerste koppeling tussen twee gezinnen een feit. Jolande van de Berg is coördinator van Buurtgezinnen in Ermelo. ,,Een klein feestje, maar eigenlijk een groots moment”, zegt Jolande. 

Ze vervolgt: ,,De eerste stap voor een koppeling is dat gezinnen kennis maken met elkaar om te zien of er een klik zit. Deze eerste kennismaking tussen beide gezinnen verliep heel ontspannen. De driejarige jongen, die bij het steungezin komt spelen, banjerde al snel door het huis met de tevoorschijn getoverde blokken. De dertienjarige zoon van het steungezin speelde mee en kreeg een aai en compliment over zijn mooie haren.”

BEGRIP ,,Tijdens deze kennismaking werd er open met elkaar gesproken met ruimte en begrip voor elkaar. Fijn om te horen dat het vraaggezin, ondanks dat het moeilijk is om hulp te vragen, blij is met deze stap. De steunouders gaven aan dat zij hen graag helpen door hun zoontje een fijne plek en tijd te geven op de dagen dat hij daar zal zijn. Zij herkennen vanuit eigen ervaring dat opvoeden niet altijd makkelijk is en dat een beetje hulp dan heel fijn is. Bij het afscheid gaf de peuter een knuffel aan iedereen. Een mooie start van een fijne samenwerking tussen vraag- en steungezin”, aldus Jolande van de Berg.

LAAGDREMPELIG Buurtgezinnen is er voor gezinnen met kinderen in alle leeftijden, die om wat voor reden dan ook, wel wat hulp kunnen gebruiken bij de opvoeding. Ieder gezin heeft moeilijke periodes en opvoeden kan heel pittig zijn. Niet iedereen heeft vrienden of familie in de buurt wonen die kunnen bijspringen. Dan kan een steungezin in de buurt een uitkomst zijn. Gemeenten waar Buurtgezinnen actief is, dragen financieel bij. 

Hans de Haan, wethouder Sociaal Domein: ,,Buurtgezinnen is een mooi initiatief waarin men naar elkaar omkijkt. Dat gebeurt op een snelle en laagdrempelige manier. Met Buurtgezinnen wordt zichtbaar hoe waardevol het is als mensen elkaar kunnen helpen en steunen.” 

STEUN IN DE RUG Kan jouw gezin wel wat hulp gebruiken? Heb jij zelf steun en hulp in de opvoeding nodig? Misschien kan Buurtgezinnen een handje helpen. Zij kunnen voor jou en je gezin een gezin in de buurt zoeken dat je net dat steuntje in de rug kan geven. Meer informatie en aanmelden op buurtgezinnen.nl

IETS BETEKENEN Wil je een steungezin zijn voor anderen? Buurtgezinnen is ook op zoek naar ouders met kinderen, grootouders en stellen zonder kinderen met opvoedervaring, die steun willen bieden. Wil je op vrijwillige basis iets betekenen voor een ander gezin dat het moeilijk heeft? Vind je het fijn om met verschillende culturen en verschillende manieren van leven in contact te komen? En ben je tenminste een dagdeel in de week beschikbaar? Meld je dan aan als steungezin. Neem voor meer info contact op met Jolande van den Berg op telefoonnummer 06-11989514 of per mail via jolande@buurtgezinnen.nl.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie