Groep 5 van de Augustinusschool verzamelde flink wat afval.
Groep 5 van de Augustinusschool verzamelde flink wat afval. Francisca Meijsser

Al op jonge leeftijd bewust maken

20 september 2021 om 10:13 Maatschappelijk

ERMELO Voor de negende keer werd vrijdag de actie Ermelo Schoon gehouden. Vele enthousiaste basisschoolleerlingen en ook brugklasleerlingen deden hier aan mee.

Francisca Meijsser

Deze geweldige schoonmaakactie waarbij zwerfafval wordt opgeruimd vindt al sinds 2012 jaarlijks op de derde vrijdag in september in Ermelo plaats. Het is een initiatief van het NMP in samenwerking met de gemeente. Dit in navolging van de Keep It Clean Day, die in 2008 in Estland werd gehouden. Daaraan deden toen 50.00 inwoners van dit land mee waarbij 10.000 ton illegaal gedumpt afval werd opgeruimd. De overheid zou daar drie jaar over hebben gedaan en het zou dan ook nog meer dan 20 miljoen euro’s hebben gekost. Dit initiatief kreeg zoveel bekendheid en bijval dat er nu in vele Europese landen zo’n schoonmaakdag gehouden wordt. Zo ook in Nederland en zo ook in Ermelo.

Dit jaar deden er zeven basisscholen aan mee en ook brugklassen van het Groevenbeek College. De kinderen kregen hesjes en handschoenen en ook papiergrijpers. Onderverdeeld in groepjes gingen ze zo met een begeleider op pad. De kinderen van groep 5 van de Augustinusschool van juf Geraldine Pul hadden er veel zin in. ,,Toen ik ze aan het eind van de ochtend vertelde dat we dit gingen doen ging er een groot gejuich op”, zo vertelt zij lachend. Om half 2 was het dan zover en een uur later hadden de meeste groepjes een redelijk tot goed gevulde zak met afval verzameld. Vooral bij het zwembad en op de parkeerplaats bij de supermarkt werd veel gevonden. Hier was het groepje van stagiaire Jantine van de Brink heel druk geweest. De bosjes, waar anders het afval niet zo zichtbaar is, werden goed uitgekamd. 

,,Het is een fantastische actie”, zo merkte zij op, ,,je maakt de kinderen er al op jonge leeftijd van bewust dat je je rommel moet opruimen. Margreet en Christine uit dit groepje gaven aan dat zij dat altijd al deden. Gerlinde de Breen, die als moeder meeging met een groepje voegde nog toe dat het ook zo belangrijk is om als ouder met dergelijke activiteiten mee te doen. Soms loopt het echter ook anders. Begeleider Arjen van de Nadort herinnerde zich van een voorgaand jaar dat leerlingen in plaats van afval te ruimen vrijwel direct naar de viskraam op het parkeerterrein liepen om daar kibbeling te vragen, waarna ze ook nog met pakjes drinken werden verrast. Er werd toen beduidend minder afval verzameld.

Toch lijkt het er een beetje op dat in vergelijking met voorgaande jaren minder afval wordt gevonden en dat is een gunstig teken. Vooral nu er ook op kleine plastic flesje statiegeld wordt geheven, dankzij onder andere de actie van de plastic soup-surfer Merijn Tinga, lijkt dat aandeel in het zwerfafval af te nemen. Hij stak in 2016 de Noordzee over naar Engeland op een surfplank gemaakt van plastic flesjes en kreeg zo veel publiciteit. 

Als in 2023 ook nog statiegeld op blikjes komt zal het in Ermelo vast nog schoner worden. Vooral echter de inzet van de leerlingen levert een belangrijke bijdrage.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie