Links wethouder Wilco Mazier en rechts Mark van de Bunte bij de opening van de fietsroute.
Links wethouder Wilco Mazier en rechts Mark van de Bunte bij de opening van de fietsroute. Wijnand Kooijmans

Nieuwe fietsroute rondom Harderwijk en Nunspeet vertelt op speelse manier het Hanzeverleden: van stadsbestuur tot smokkelbuur

1 oktober 2023 om 12:00 Historie

HARDERWIJK De wethouders Wilco Mazier van Harderwijk en Mark van de Bunte van Nunspeet hebben op de toekomstige ontvangstlocatie naar de Veluwe aan de Boekhorstlaan in Harderwijk de Julius fietsroute in gebruik genomen. Met als officiële naam ‘Van stadsbestuur tot smokkelbuur.’

De fietsroute komt voort uit de activiteiten rondom het Hanzejaar.  Omdat er al veel bordjes staat op de Veluwe voor fiets- en wandelroutes is er voor gekozen de nieuwe route alleen digitaal aan te bieden.  De route vertelt op een speelse manier de geschiedenis van de Hanzesteden en het zogenoemde Ommeland waartoe Nunspeet behoort. De route heeft een lengte van tweeënveertig kilometer en voert onder meer door Hierden, Hulshorst, Nunspeet en een stukje Doornspijk.

De route start in Harderwijk al kan onderweg wel op ieder willekeurig punt de route worden opgepakt. Nunspeet wil op termijn ook een startpunt vanaf het Veluwetransferium aan de Plesmanlaan. Wethouder Van de Bunte zegt dat op dit moment bewust is gekozen voor Harderwijk als startpunt. Dit gezien alle werkzaamheden rond het NS-station in Nunspeet waarna ook het Veluwetransferium nog een facelift krijgt in het kader van de ontvangstlocatie die hier ook komt.

Het blijft overigens niet bij de ene route die nu in gebruik is gekomen. Er komt ook nog een koopmansroute onder de naam van Hanzeambacht tot Hanzemysterie. Deze route is 23 kilometer lang en voert door de ommelanden Ermelo en Putten. Hier is het landgoed Schovenhorst het officiële startpunt.

De naam van de route is ontleend aan het leven van de vooraanstaande stadsbestuurder Julius Edelvoort van Schattenkerk. Naast bijvoorbeeld Elburg met net als Harderwijk een Vischpoort waren de ommelanden zoals Nunspeet van groot belang voor deze beide Hanzesteden. In Nunspeet werd zelfs een topontmoeting gehouden tussen de Gelderse Hanzesteden. Deze vond plaats in de toenmalige stadsherberg De Roskam, nu in gebruik als hotel-restaurant. Ooit was het ook een bierbrouwerij.

Inzet was een onder meer een handelsdeal met Kampen, de aanpak van valse munters en het monopolie van Harderwijk om bier te mogen brouwen. Deelnemers waren raadsheren, marktmeesters, muntmeesters en mensen die de promotie voor de Hanzesteden verzorgden. Dorpelingen van de omliggende plaatsen mochten wel bier brouwen maar alleen voor eigen gebruik en niet voor de verkoop.

In de route zijn verhalen opgenomen maar ook uitdagingen zoals het beklimmen van de toren op het Transferium in Nunspeet en kan hier een bezoek worden gebracht aan het Noord-Veluws Museum.

Wie de fietsroute volgt komt er achter dat Harderwijk ooit het exclusieve recht op visstapelrecht had. De vangst, met veel haring, werd afgeleverd bij de Hoge Brug en was bestemd voor het Gelderse achterland. Ook bij een vete tussen de Hanzesteden werd een oplossing gezocht tijdens een bijeenkomst in Nunspeet omdat dit dorp als neutraal grondgebied werd aangemerkt. Julius had het overigens niet zo op met de ruzies om het Hanzeverbod vooral was bedoeld als samenwerkingsverband. Om die reden zal hij niet blij zijn geweest dat in Harderwijk koggeschepen uit Hamburg aan de ketting werden gelegd.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie