Anneke Wullink (links) en Marjolein Kok gaan met de pakkettenactie Verlicht Ermelo wintereditie voor de ontmoeting.
Anneke Wullink (links) en Marjolein Kok gaan met de pakkettenactie Verlicht Ermelo wintereditie voor de ontmoeting. Foto: Marco Jansen

Hartverwarmende wintereditie van Verlicht Ermelo: geef kwetsbare medemens een cadeaupakket

3 november 2023 om 18:00 hartenziel Tips van de redactie

ERMELO December is voor veel mensen de maand van gezelligheid, cadeautjes, samenzijn met familie en vrienden. Dit is niet vanzelfsprekend voor iedereen. Voor anderen is het een periode van eenzaamheid en duisternis. Stichting Present Ermelo wil deze mensen meer aandacht geven. 

Met de Verlicht Ermelo wintereditie worden mensen die hulp nodig hebben verbonden aan mensen die hulp kunnen bieden. ,,We gaan altijd voor de ontmoeting.”

PAKKETTENACTIE

„Verlicht Ermelo is een winterpakkettenactie waarbij hulpgevers een pakket samen kunnen stellen voor hulpontvangers: een individu - een alleenstaande die zich eenzaam voelt - een stel of een gezin dat het financieel zwaarder heeft. We laten de aanmeldingen via de hulpverleners - onze samenwerkingspartners - binnenkomen. Dit zijn o.a. praktijkondersteuners van de huisartsen, het Sociaal Team van de gemeente Ermelo, Stichting Buurtbeheer van woningcorporatie Uwoon en de ambulante woonbegeleiding van GGZ Centraal. Zij weten wie het nodig hebben, wij hebben daar veel vertrouwen in. Ook een betrokken mantelzorger kan als informele doorverwijzer iemand aanmelden”, vertelt Marjolein Kok (32), coördinator bij Stichting Present Ermelo. De gevers kunnen heel gevarieerd zijn: een gezin, een vriendengroep, een bijbelclub van de kerk, een volleybalteam, ondernemer of jongeren op school. „Het is zo breed als je kunt bedenken.”

PAKKET DONEREN

Op de website kunnen hulpgevers en hulpontvangers een formulier invullen. Vrijwilliger Anneke Wullink (53) heeft de formulieren samengesteld. 

We gaan altijd voor de ontmoeting

„Hulpontvangers kunnen hobby’s, interesses en gezinsgrootte aangeven. Hulpgevers wat ze willen doneren en wat hun voorkeur is; een pakket voor een gezin of alleenstaande. Zodat de hulpgever een pakket kan samensteller wat past bij de ontvanger. De inhoud is vrij in te vullen, net wat de gever er voor over heeft. Een boek of tijdschrift, een belevenis zoals samen een kop koffie drinken of samen naar de ijsbaan. Als een gezin ervoor open staat kun je een hulpontvanger aan tafel uitnodigen om samen te eten.”

MATCH

Anneke doet de projectadministratie en verzamelt de formulieren. Als projectcoördinator maakt Marjolein de match tussen hulpgevers en ontvangers. „Als ik een aantal aanmeldingen van gevers en hulpvragers heb, ga ik deze met elkaar matchen. Ik koppel een hulpgever aan een gezin of een oudere en stem de wensen af met het aanbod. Ik neem contact op met beide partijen en kan vragen beantwoorden. Als de match is gemaakt, worden in overleg en netjes volgens de AVG de gegevens uitgewisseld. Ik geef bij de hulpgever aan wat voor pakket hij of zij kan maken. Daarna laat ik het los en draag de regie over. De gever kan zelf contact opnemen met de ontvanger om rond de feestdagen het pakket te brengen. We gaan altijd voor ontmoeting en de gever zet daarbij de eerste stap. Zo willen we Ermelo een beetje verlichten.”

ONTMOETING

Ontmoeting is net zo belangrijk als het pakket en dat is volgens Marjolein ook hard nodig. „Uit onderzoek van het CBS blijkt dat 42% van mensen van 15-65 jaar in Ermelo zich weleens eenzaam voelt. Voor de categorie 65+ is dit zelfs 47%. Daar schrik ik echt van. Je kunt onderscheid maken tussen sociale en emotionele eenzaamheid. Er is nog genoeg werk te doen. Er zijn ook mensen die wat willen doen, maar niet weten waar de hulp nodig is.”

LOKALE MATCHMAKER

Marjolein is in april 2023 Lisa Hofman opgevolgd; zij is bijna zes jaar geleden Present Ermelo gestart. De stichting is een lokale matchmaker tussen hulpgevers en ontvangers. „Wij hebben als missie en visie dat we de brug willen slaan tussen mensen die hulp willen geven en hulp nodig hebben en brengen deze mensen bij elkaar. Zelf woon ik nu bijna vijf jaar in Ermelo. Ik kom uit Delft, waar ik in het lokale bestuur van Stichting Present heb gezeten. Ik heb passie voor de stichting en heb nu een mooie lokale rol.”

MAATSCHAPPELIJKE ORGANISATIES

Marjolein is de enige betaalde kracht bij de stichting. Present Ermelo is afhankelijk van vrijwilligers en Marjolein is blij met Anneke, ook door haar lokale kennis. 

Als het om mensen gaat, is het altijd maatwerk

Marjolein: „Onze kracht is de samenwerking met maatschappelijke organisaties, gemeente, bedrijven. We zoeken partners die willen investeren in onze missie en visie: omzien naar elkaar in Ermelo. We zijn een matchmaker in vrijwilligerswerk en willen mensen helpen die fysiek of mentaal niet meer in staat zijn een klus te klaren, beperkt in financiële middelen zijn en geen netwerk hebben. We toetsen met die drie criteria, maar als het om mensen gaat, is het altijd maatwerk.”

Mensen kunnen voor de winteractie een hulpvraag indienen en gevers kunnen zich melden t/m 27 november www.stichtingpresent.nl/ermelo/verlicht-ermelo-wintereditie.

Marco Jansen
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie