In Ermelo ontvangt bijna 35 procent van de beroepsbevolking een uitkering.
In Ermelo ontvangt bijna 35 procent van de beroepsbevolking een uitkering. UWV

In Ermelo krijgt bijna 35 procent van beroepsbevolking een uitkering, flink hoger dan landelijk gemiddelde

16 juni 2023 om 09:00 Economie

ERMELO Nederland stevent volgens menige econoom af op een recessie, en misschien zelfs één waarvan sommige economen nu al zeggen dat die groter kan worden dan wordt verondersteld. Voorlopig blijft het aantal WW-uitkeringen dalen, maar inmiddels zit wel 30 procent van de beroepsbevolking met een uitkering thuis.

Eigenlijk is dit het moment waarvan je wist dat het zou komen: het gaat minder met de economie. De naweeën van de coronacrisis hakken er nog steeds in (wat te denken van die duizenden ondernemers die kampen met het terugbetalen van de corona-uitkeringen en het uitstel van belastingen) en daar kwam vervolgens de energiecrisis overheen; tel uit je verlies. Inmiddels stijgt het aantal faillissementen dan ook, zij het nog niet snel. Na het laagterecord in 2021 van het aantal bedrijven dat kopje onder ging, is volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) sinds mei 2022 het aantal faillissementen onafgebroken hoger dan in dezelfde maand een jaar eerder.

KRIMP ECONOMIE

Een feit is ook dat de Nederlandse economie krimpt. In april was dit voor de vierde achtereenvolgende maand het geval. Met name in de industrie vallen klappen. De industrie daalde in april met 12 procent en dat is de grootste economische terugval sinds 2008, het jaar dat de financiële crisis begon. 

Het lijkt erop dat een recessie onvermijdelijk is

Bij actualiteitenzender BNR zei Jasper Lukkezen, hoofdredacteur van economenvakblad ESB, dat de recessie zelfs ,,groter kan zijn dan waar we rekening mee houden. De krimp versnelt wel degelijk, dus het geeft aan dat er iets aan de hand is”, aldus Lukkezen. Hij memoreerde dat pas eind juli de staat wordt opgemaakt – dan verschijnen de cijfers over het eerste half jaar – maar ,,het lijkt me dat een recessie in Nederland onvermijdelijk is”, draaide hij niet om de brij heen.

MEER FAILLISSEMENTEN

Meer faillissementen, slechte rapportcijfers voor de economie en meer ondernemers die moeite hebben hun hoofd boven water te houden; het kan eigenlijk niet beroerder. Toch is de huidige situatie niet te vergelijken met andere recessies. De reden is dat het aantal WW-uitkeringen – een andere belangrijke graadmeter voor de staat van de economie – nog steeds daalt. Het UWV verstrekte eind mei rond 150.900 WW-uitkeringen, 5.400 minder dan een maand eerder. Sinds de zomer van 2022 lijkt de WW zich te stabiliseren op een laag niveau, aldus het UWV. 

OVERAL KRIMP

Gemiddeld daalde het aantal uitkeringen in mei met 3,5 procent ten opzichte van de maand ervoor, maar in de regio’s Friesland (-6,0 procent), Groningen (-5,8), Regio Zwolle (-5,0), Zeeland (-5,0) en Holland Rijnland (-4,7) was het helemaal feest. Kijken we naar de cijfers in mei ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar, dan zien we een afname van het aantal uitkeringen met gemiddeld 8,4 procent. Dat zijn 13.900 WW-uitkeringen. Holland Rijnland is met een daling van 15,4 procent de grootste winnaar, terwijl het Rijk van Nijmegen met 1,4 procent relatief matig scoort.


In Ermelo heeft 34,8 procent van de personen ouder dan 15 jaar een uitkering. - Credit

ZORGELIJK

Naast de WW-uitkering zijn er echter meer uitkeringen in ons land en uit de ontwikkeling daarvan blijkt dat de situatie wel zorgelijker is dan dat het aantal WW-uitkeringen aangeeft. 

Ongeveer 30 procent van de beroepsbevolking heeft een uitkering

Volgens het CBS ontvingen medio mei 2022 in totaal 4,9 miljoen Nederlanders die ouder zijn dan 15 jaar een uitkering op grond van werkloosheid, arbeidsongeschiktheid, bijstand (met inbegrip van bijstandsgerelateerde uitkeringen) of de Algemene ouderdomswet. Van hen wonen er ongeveer 368 duizend in het buitenland, vooral AOW’ers. Dit betekent dat 30 procent van de Nederlandse bevolking van 15 jaar of ouder een uitkering heeft. In Ermelo is dit percentage 34,8 procent.

‘We kunnen geen personeel vinden: alibi of een feit?’

Je hoort het tegenwoordig steeds vaker ‘We kunnen geen personeel vinden.’ In hoeverre dit een alibi is om te maskeren dat je als ondernemer niet goed genoeg zoekt is lastig te zeggen, maar feit is dat bepaalde sectoren veel zwaarder zuchten onder het gebrek aan mensen dan andere.

Sinds mei 2022 was met name in de horeca en vervoer en logistiek de daling van het aantal WW-uitkeringen ongekend hoog is, met -26,6, respectievelijk -24,9 procent. Aan de andere kant van het spectrum staat de sector landbouw, groenvoorziening en visserij. Hier steeg het aantal WW-uitkeringen ten opzichte van vorig jaar met 10,3 procent. Dat is fors, maar in aantallen valt het mee: het ging om 200 WW-uitkeringen erbij.

Tot slot nog enkele veelzeggende kenmerken over de ontwikkeling van het aantal vacatures:
- In 2022 ontstonden 1 550 duizend vacatures en er werden 1 507 duizend vacatures vervuld.
- Vorig jaar werden er 3,4 keer zoveel vacatures vervuld als er gemiddeld genomen in dat jaar openstonden. Dat is het kleinste verhoudingsgetal in de cijferreeks die loopt vanaf 1998.
- In het onderwijs worden de vacatures het snelst vervuld. Vacatures in de bouwnijverheid staan het langst open.
- Aan het begin van 2023 was de nood het hoogst in de bedrijfstakken zakelijke dienstverlening en de vervoer en opslag

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie