In Ermelo zijn meerdere hondenlosloopgebieden, allemaal met hun eigen karakter. De Ermelose Hondenwandeling verbindt vier hondenlosloopgebieden.
In Ermelo zijn meerdere hondenlosloopgebieden, allemaal met hun eigen karakter. De Ermelose Hondenwandeling verbindt vier hondenlosloopgebieden. Francisca Meijsser

De Ermelose Hondenwandeling: 20 kilometer wandelen door hondenlosloopgebieden

17 maart 2023 om 12:00 Dieren Viervoeters Tips van de redactie

ERMELO Vers van de pers is afgelopen week het boekje ‘De Ermelose Hondenwandeling’ verschenen. De maker van het boekje is Wies van Konijnenburg uit Ermelo. De route verbindt vier hondenlosloopgebieden waardoor wandelaar en hond samen kunnen genieten van het vele moois dat Ermelo te bieden heeft.De route verbindt vier hondenlosloopgebieden

Uniek is dat wel driekwart van de route van ruim 20 kilometer door hondenlosloopgebied gaat. Een kort stukje gaat door de bebouwde kom, daarna gaat de route over de hei en vervolgens door het bos. De wandeling is op verschillende manieren op te delen en/of in te korten. 

MOTIVATIE

,,Van wandelen word ik blij en het geeft me rust, en met een hond wordt dat gevoel nog versterkt. Er is altijd wel iets te zien of te horen: een vogel, een bijzondere boom, een dier dat je niet had verwacht. Tegelijk hoef je helemaal niets als je wandelt; de natuur is altijd mooi en accepteert je hoe je bent, of je je nu uitgelaten, chagrijnig, moe of verdrietig voelt, het is altijd goed. Eigenlijk net als bij je hond”, vertelt Wies wanneer ik haar vraag naar de motivatie voor dit toch wel bijzondere initiatief. 

WANDELVAKANTIE

De aanleiding was een wandelvakantie in Twente. ,,Het was daar prachtig, maar mijn hond moest er overal aan de lijn. Honden hebben het echter nodig af en toe even uit te razen of om met soortgenoten te spelen. Ook loopt het zoveel fijner als je hond los mag. In Ermelo, met zoveel mooie natuur, hebben we meerdere hondenlosloopgebieden, allemaal met hun eigen karakter”, legt Wies uit. 

(Tekst gaat verder onder de foto)


Het boekje ‘De Ermelose Hondenwandeling’ van Wies van Konijnenburg. - Francisca Meijsser

De natuur is altijd mooi en accepteert je hoe je bent

En zo ontstond bij haar het idee om die gebieden door middel van een route te verbinden. Vanaf oktober vorig jaar ging Wies, gewapend met schriftje en pen, en met de hond natuurlijk, op pad. Wat zijn de mooiste paden, met een weids uitzicht over de hei bijvoorbeeld? Welke de spannendste, waar je misschien zomaar de Gruffalo zou kunnen tegen komen? Hoe vermijd je fietspaden, want dat is met een loslopende hond niet zo handig? Waar vind je drinkplaatsen voor de hond, en voor jezelf, ofwel waar tref je horeca waar de hond ook welkom is? 

ROUTE HONDENWANDELING

De route begint bij het station van Ermelo. Handig voor hen die met de trein komen en je kunt er ook gemakkelijk parkeren. ,,Het boekje is ook zeker voor mensen buiten Ermelo heel geschikt”, zo benadrukt Wies. Vervolgens gaat het over de Groevenbeekse heide, met eventueel een bezoekje aan de omheinde hondenspeeltuin aldaar, dan naar de andere kant van de Putterweg, naar de verschillende hondenlosloopgebieden in het bos. 

De route kan in één keer gelopen worden of in meerdere etappes

Natuurlijk kan men de route ook op een ander punt starten. De gehele route kan in één dag gelopen worden, maar ook in meerdere etappes. In het midden van het boekje zit een overzichtelijk kaartje. En in de beschrijvende tekst is duidelijk aangegeven waar de hond los mag en waar niet.

Natuurlijk blijft het wel opletten voor het baasje. Wies vertelt hoe haar viervoeter eens enthousiast terug kwam met een broodje in de bek, gestolen van een picknicktafel. Het is ook opletten dat de hond niet achter het wild aan gaat. Let daarom wel steeds op aanwijzingen van de boswachter. 

(Tekst gaat verder onder de foto)


Vanaf oktober vorig jaar ging Wies, gewapend met schriftje en pen, en met de hond natuurlijk, op pad. - Francisca Meijsser

De verschillende parkeerplaatsen, tap-plekken van water voor de hond en de horecagelegenheden staan vermeld. Evenzo de plaatsen waar men de route kan verkorten. Zo is er een verkorte route van 13 kilometer die door het centrum teruggaat. Bezienswaardigheden zoals Molen De Koe worden en-route vermeld.

OVER HET BOEK

Het boekje werd gedrukt, gevouwen en geniet door cliënten en begeleiders op de Repro-Postkamer van ‘s Heerenloo. Zij waren blij met de opdracht en deden het met veel enthousiasme en plezier. Voor de GPX-ondersteuning zorgde Wies haar partner Arie, terwijl dochter Imke, als veelzijdige duizendpoot, de vormgeving voor haar rekening nam. Leden van de Facebookgroep ‘De Ermelose Hondenwandeling’ hebben de wandeling proefgelopen. Op hun advies zijn enkele aanpassingen doorgevoerd.

Het boekje is digitaal en als papieren versie beschikbaar. Bestellen kan via Facebook of via wies.konijn@planet.nl. Ook is het in Ermelo verkrijgbaar bij de VVV, Hondenhobby en Pets Place en bij de VVV’s in Putten en Harderwijk. De digitale versie kost 2,50 euro en het boekje 3 euro.

Francisca Meijsser

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie