De walrus verdwijnt in de toekomst mogelijk uit het Dolfinarium. Alex Tiebot: ,,Dierenverblijven vrijspelen door afscheid te nemen van diersoorten is een moeilijke keuze."
De walrus verdwijnt in de toekomst mogelijk uit het Dolfinarium. Alex Tiebot: ,,Dierenverblijven vrijspelen door afscheid te nemen van diersoorten is een moeilijke keuze." Foto: Marco Jansen

Dolfinarium Harderwijk staat voor keuzes: ‘Wij hebben teveel dieren in ons park’

26 februari 2023 om 14:00 Dieren

HARDERWIJK Het Dolfinarium is volgens parkmanager Alex Tiebot vanaf 2015 bezig met de transitie van traditionele showpark naar een park waar educatie steeds meer de overhand krijgt. De afgelopen vijf jaar is geïnvesteerd in het Waterpark en educatieve ruimtes. De dierenverblijven zijn echter nauwelijks veranderd. ,,De coronaperiode was niet de tijd om te investeren.”

Het Dolfinarium is onderdeel van de Spaanse groep Aspro Parks. Dat heeft volgens Tiebot mede geholpen de coronaperiode door te komen en de medewerkers aan boord te houden. Nu er geen beperkingen meer zijn voor bezoekers verwacht Alex Tiebot met het Dolfinarium een financieel gezond jaar te draaien. ,,In de zomermaanden moeten wij verdienen om de wintermaanden door te komen. Dierverzorging is intensief en duur. De gaskosten zijn hoog, we verwarmen het water van de lagune, 13 miljoen liter, tot 14 a 15 graden. We hebben daar goede contracten voor gesloten maar het blijft uitdagend.” De start in de voorjaarsvakantie stemt hem positief. ,,Er zijn weer supermarkt spaarprogramma’s, vorig jaar kwamen we net uit een lockdown.” 

De stappen die we nu zetten zijn tot tevredenheid van de overheid

Tiebot zegt dat de relatie met de overheid goed is en in overleg zijn afspraken gemaakt voor de toekomst, waaraan het Dolfinarium zich committeert. ,,Zowel het Zeeleeuwentheater als de Koepel moeten vanaf 2029 een natuurlijker uiterlijk krijgen. De groep Steller Zeeleeuwen moet vanaf 2026 verhuisd zijn naar een groter verblijf. Daar is tot 2029 een agenda op gemaakt waarin wij die investeringen gaan doen. Ons zeeleeuwenverblijf gaan we aankomende winter al aanpakken en in de loop van dit seizoen moet dit al meer als een collegezaal ademen. De stappen die we nu zetten zijn tot tevredenheid van de overheid.”

We hebben een park in China gevonden, Hainan Ocean Paradise

VERHUIZEN VAN DIEREN

Een andere eis van de overheid is meer ruimte per diersoort. Het park ziet de oplossing in het verhuizen van dieren. ,,Wij hebben teveel dieren in ons park - 29 dolfijnen, zeven Stellerzeeleeuwen en drie walrussen - en hebben de intentie om minder dieren te gaan houden. We willen acht dolfijnen, twee walrussen en twee zeeleeuwen verhuizen. Een goed thuis vinden voor dieren vinden we heel belangrijk, maar de zoektocht naar een nieuwe locatie was uitdagend. We hebben een park in China gevonden, Hainan Ocean Paradise. Er ligt nu een stuk bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) die gaat beoordelen of dit de goede plek is voor het een vergunning geeft. Een transfer tussen dierentuinen geeft onkosten voor transport, maar we fokken niet voor financieel belang. De dieren gaan ook alleen weg als iedereen overtuigd is dat dit de juiste plek is.” 

DIERENVERBLIJVEN

Een optie is het vrijspelen van dierenverblijven. ,,Als we afscheid nemen van een diersoort zoals de walrus, dan zouden de Steller zeeleeuwen meer ruimte krijgen. Dit verblijf voldoet ruim aan de eisen van de overheid. Het zijn moeilijke keuzes om grote investeringen te doen in verblijven of minder diersoorten te gaan houden en zo dierenverblijven vrij te spelen. Dat moeten we zorgvuldig afwegen.”

Marco Jansen

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie