Afbeelding
Greet Termaat
COLUMN

Lockdown

15 november 2021 om 21:13 Column

,,Een lockdown (letterlijk: af- of vergrendeling) is een noodprotocol om te voorkomen dat mensen een gebied ingaan of verlaten...’’

In Ermelo zijn we daar gelukkig heel bedreven in geraakt door onze lokale overheid. De laatste jaren is het centrum al regelmatig in een lockdownstaat vanwege hekwerken en wegafzettingen, zodat je dan van tevoren al moet nadenken over hoe je door het vaak ontstane doolhof je doel al rijdend, lopend of schuifelend kunt bereiken. 

En ja, je moet wel héél dom zijn om bij een wegafsluiting te besluiten je niet aan de regels te houden. Je rijdt je eigen auto in de prak door het hek te rammen of je verdwijnt met je fiets plotseling in een niet geziene stinkpoel achter de afrastering. De ‘intelligente’ lockdown  is dus bij ons al ingeburgerd, of….? 

Een intelligente lockdown houdt in wezen in dat de burgers zich aan de regels houden, zonder dat de overheid telkens moet ingrijpen, dus zijn ze er zelf verantwoordelijk voor in welke mate de besmettingen plaatsvinden. Zo voed je toch ook je kinderen op door te communiceren en soms verder grenzen aan te scherpen of los te laten al naar gelang de noodzaak, maar ze uiteindelijk te belonen met steeds meer vrijheid.  

Maar hoe bestaat het dan, dat duizenden volwassen mensen in ons land dit waarschijnlijk niet meegekregen hebben en er dus ook niets van snappen. Ze gedragen zich als kinderen en doen stiekem toch wat ze denken dat niet mag.

Ze lijken niet te begrijpen dat het niets met ‘mogen’ te maken heeft maar met gezond verstand gebruiken en eigen verantwoordelijkheid voor je rol in de maatschappij te nemen. 

Veel van hen denken met demonstreren en rellen nóg meer gedaan te krijgen. Maar wat missen ze dan?

’s Avonds je thuis of in de keet eerst volzuipen omdat de horeca te duur is, en dan nog mogen uitgaan?

Je zwarte kloffie aantrekken en dan met z’n allen dicht bij elkaar op tribunes als gevaarlijke zwartgeklede eenheid, elkaar opzwepen met oerkreten, handgeklap en gelijk opzwaaiende armen en daarna lekker kunnen rellen? 

Of gewoon uit protest tegen… ja, wat?? Regels om een pandemie te bevechten?

Gelukkig mag iedereen nog steeds zelf beslissen, alleen als je besluit niet mee te doen, neem je dan ook de gevolgen hiervan voor eigen rekening, dunkt me. 

Helaas gebeurt dit niet, de gevolgen zijn voor de zorgmedewerkers en anderen die met gevaar voor eigen leven en welzijn al zo’n lange periode van uitputtend werk achter de rug hebben. Hoe zit het met hun ‘harde’ lockdown, wie denkt dáár aan?

Greet Termaat

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie