Bruna ontving vele kaarten en cadeau's van familie, vrienden en andere Nunspeters als steunbetuiging.
Bruna ontving vele kaarten en cadeau's van familie, vrienden en andere Nunspeters als steunbetuiging. Julia van Buuren

Topsportster Bruna Moura vecht door

25 februari 2022 om 10:00 Achtergrond

NUNSPEET Bruna Moura kwalificeerde zich, na acht jaar hard werken, voor de Olympische Spelen. Maar door een positieve coronatest en een auto-ongeluk kon ze niet naar Peking. Toch heeft ze hoop voor de Olympische Spelen in 2026. Nunspeet is tegenwoordig haar thuisbasis en tevens de plek waar zij aan het herstellen is.

Ze wist in het begin niks meer. ,,Ik wist niet waar ik was, waarom ik daar was en waar ik naartoe ging. Het enige wat ik wist is wie ik zelf was.” Bruna overleefde een zwaar ongeluk maar heeft er vele verwondingen aan overgehouden, ze zit nu daarom ook in een rolstoel. ,,Ik voelde erge pijn, zoals ik het nog nooit eerder had ervaren.” Omdat Bruna in shock was, hoorde ze pas later in het ziekenhuis wat er allemaal was voorgevallen. ,,Ik moest huilen toen ik het hoorde, de chauffeur was ook overleden.” Na een week mocht ze weer naar huis en haar vriend Pascal was en is een grote steun, hij helpt waar nodig. Desalniettemin is thuiszitten niks voor de 27-jarige topsportster. ,,Ik denk al aan de Olympische Spelen van 2026. Ik moet nóg harder werken dan ik dit seizoen al deed maar ik heb vier jaar de tijd om te trainen.” Vriend Pascal vindt dit niet verrassend: ,,Ik ken haar niet anders. Het is goed om een doel te hebben en er is genoeg tijd om te herstellen.”

OLYMPISCHE SPELEN Sporten zit in Bruna’s DNA. ,,Ik ben dankbaar dat ik nog leef maar als atleet zijnde baal ik. Ik heb er zo hard voor gewerkt.” In 2010/2011 was Bruna een mountainbiker, ze wilde naar de Olympische Spelen in Rio de Janeiro en trainde hier hard voor. Dit lukte jammer genoeg niet omdat er een hartprobleem werd gediagnosticeerd. Alleen door een operatie kon ze verder met sporten. Na een tweejarige depressie met vallen en opstaan kon ze eindelijk de operatie ondergaan, ondanks de risico’s was dit het waard voor haar. Steun en toeverlaat Jaqueline Mourão heeft haar hierbij geholpen, ook financieel. Mountainbiken was niet meer mogelijk en Bruna kreeg de kans aangeboden om over te stappen op langlaufen. ,,Na het mountainbiken kon ik mijn droom om naar de Olympische Spelen te gaan nog niet opgeven.” Ze was dichtbij een kwalificatie in 2018 maar haalde die net niet.
,,Het voelde echt alsof alles mis ging.” Zelfs na het ongeluk, toen ze aan het vechten was voor haar leven, wilde ze nog steeds naar de Olympische Spelen. ,,Ik dacht zelfs, misschien als mijn voet niet gebroken was dan kon ik nog gaan.” Ze vond het moeilijk om te accepteren. ,,Het was onmogelijk om er niet aan te denken na alles wat er gebeurd was.”

DE BESTE Bruna is een doorzetter en dat komt mede door een nare ervaring met een oud-lerares. ,,Als kind gebeurde er iets op school waardoor ik heb besloten dat bij alles wat ik doe, ik de beste wil zijn.” De lerares vertelde Bruna dat ze dom was en nooit iets zou kunnen bereiken. ,,Ze zei dat deze school niet voor mensen zoals ik was en zo raasde ze nog vijf minuten door.” Bruna was net nieuw op die school en vond het moeilijk om zich aan te passen. Ze durfde haar ouders niet te vertellen over dit incident. ,,Pas in 2020 kwam mijn moeder erachter door een post op Facebook van mij waarbij stond ‘I’m proving you wrong’ met een foto van de lerares en mij.” Deze gebeurtenis heeft ze altijd met zich meegedragen. ,,Ik kreeg een studiebeurs door goede resultaten, ik was de beste van de klas en ik heb een speech voor alle klassen van mijn school gegeven tijdens de diploma-uitreiking, ik zou willen dat mijn lerares van vroeger dit ook allemaal had gezien.”  Bruna wil altijd de beste zijn, en als ze niet de beste kan zijn dan tenminste één van de besten. ,,Zelfs tijdens een potje schaken”, beaamd vriend Pascal lachend. Pascal: ,,We hebben een paar stappen op de trap geprobeerd en na oefenen zou ze uiteindelijk de trap op kunnen. Stap voor stap en rustig aan. Maar Bruna stond na één keer oefenen gelijk boven aan de trap.”

NUNSPEET Na een jarenlange afstandsrelatie verhuisde de topsportster vorige jaar november naar Nunspeet. Daarvoor kwam ze één of twee maanden in de zomer of winter. ,,Ik vind het heel leuk hier, het is mijn favoriete plek. Ik hou van een lekker rustig en saai leven”, lacht Bruna. Ze was verbaasd over de omgeving en de vele bossen. In Brazilië woonde ze in een drukke en luidruchtige stad waar weinig natuur aanwezig was. Ook vindt ze de Nederlanders in haar omgeving aardig. ,,Ze zijn vriendelijk en geven me een warm gevoel. Ze vragen ook vaak naar mij als ik in Brazilië ben.” De eigenaresse van een slijterij in het dorp kwam zelfs op haar fiets een puzzel, chocolade en snoep brengen toen ze hoorde over Bruna’s ongeluk. ,,En wij kennen haar niet eens persoonlijk”, vertelt Pascal. Bruna voelt zich inmiddels dan ook een echte Nunspeter. Pascal’s familie is liefdevol en zelfs het trainen gaat beter in de Nunspeetse natuur. Of Bruna ooit weg wil? ,,Ik wil graag in Nunspeet blijven, als ik later kinderen krijg hebben zij hier kans op een betere toekomst dan in Brazilië. Wat betreft werk, school en zeker de ziektekostenverzekering. ,,De Nederlandse ziektekostenverzekering heeft mij echt gered na het ongeluk, in Brazilië zou het heel anders zijn gelopen.”

Julia van Buuren

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie