Afbeelding
ANP

Dry January: ‘In Ermelo is 5 procent een overmatig drinker’

3 februari 2022 om 10:30 Achtergrond

ERMELO De maand januari, die voor velen in het teken stond van Dry January, is achter de rug. Het drankgebruik heeft voor de deelnemers in deze maand tijdelijk op pauze gestaan. Dat brengt al snel positieve gezondheidseffecten met zich mee. ,,Een maand niet drinken is al beter voor de hersenen”, zegt neuropsycholoog Heleen Goebbels.

In Nederland luidt het advies van de Gezondheidsraad voor de rest van het jaar ook: drink helemaal geen alcohol of in ieder geval niet meer dan één glas per dag. ,,Mensen worden zelf ook steeds bewuster van het effect van alcohol in hun leven”, merkt alcoholonderzoeker Rob Bovens van het wetenschappelijk centrum Tranzo van de Tilburg University.

De bewustwording over de misère van alcohol is volgens Bovens belangrijk, want naast verslaving brengt alcohol ook andere gezondheidsrisico’s met zich mee. ,,Maar liefst zestig ziekten hebben te maken met alcoholgebruik. Zoals kanker, diabetes en hart- en vaatziekten. Als je met het drinken van alcohol stopt slaap je ook beter en zal je waarschijnlijk ook afvallen.”

Het risico op borstkanker is bij één glas alcohol per dag al verhoogd. Een alcoholverslaving ligt op de loer bij 21 glazen (man) en 14 glazen (vrouw) per week. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) valt dit in de categorie overmatig drinker.  

Ook Ermelo heeft inwoners die tot deze categorie behoorden, blijkt uit cijfers van het statistiekbureau. Zo viel in 2020 zo’n 5 procent van de volwassen inwoners onder overmatig drinker en 6 procent in de categorie zware drinker. Een zware drinker is iemand die één keer per week 6 glazen alcohol of meer per dag drinkt (man) en 4 glazen alcohol of meer per dag (vrouw).

In vergelijking met Ermelo werd er in Nederland meer overmatig gedronken. Zo’n 6 procent van de volwassen Nederlanders viel in 2020 in de categorie overmatig drinker. In de categorie zware drinker viel 8 procent van de volwassenen. 

Alcohol verhoogt niet alleen de kans op ziekten, het regelmatig drinken heeft ook effect op de hersenen. Zo blijkt uit nieuw onderzoek, gefinancierd door de Hersenstichting, dat jongeren die regelmatig alcohol drinken een andere ontwikkeling van de grijze stof in het brein hebben. Deze veranderde ontwikkeling vindt onder andere plaats in het voorste deel van de hersenen. ,,Dit gebied gebruik je om je onder meer te kunnen concentreren of om beslissingen te nemen”, vertelt Goebbels.

Voor de gezondheid is het dus beter om alcohol zoveel mogelijk te laten staan. Ook na afloop van Dry January lijken veel deelnemers daarin te slagen. ,,Zo’n twee derde van de deelnemers drinkt een halfjaar na deze maand blijvend minder”, vertelt alcoholonderzoeker Bovens.

Om helemaal geen alcohol meer te drinken, maar toch te genieten van bier en wijn, gaan consumenten steeds meer op zoek naar de alcoholvrije varianten. Wim Boekema, initiatiefnemer van de alcoholvrije slijterij NIX&NIX, merkt dat ook. ,,Onze alcoholvrije slijterij is in korte tijd uitgebreid. Mensen zijn op zoek naar een vervangend lekker drankje.” Daarbij ziet Boekema vooral de vraag naar alcoholvrije wijn stijgen. ,,De kwaliteit hiervan wordt steeds beter.”

Bovens is kritisch op de alcoholvrije dranken en stimuleert om ook te kijken naar andere soorten dranken. ,,De alcoholvrije dranken kunnen de stap naar alcoholische dranken, vanwege dezelfde uitstraling, verleidelijker maken. Als alternatief zijn er ook zoveel mooie theetjes die je kunt drinken.”

Wat is Dry January en waar komt het vandaan?

Elk jaar laten veel mensen tijdens Dry January de alcohol staan. De hele maand januari wordt er dan geen alcohol gedronken. Het idee is het nieuwe jaar te beginnen met een nuchtere en frisse start.

Dry January is een idee van de Britse Emily Robinson die in 2011 een halve marathon wilde lopen, maar niet van keihard trainen hield. Robinson besloot een maand niet te drinken om sneller fit te worden. Het resultaat was dat ze beter sliep, kilo’s kwijtraakte en meer energie had.

Een jaar later deed ze dit opnieuw en besloot ze haar ervaringen te delen met de vrijwilligersorganisatie Alcohol Concern. Zo werd de actie Dry January opgestart en dat werd al snel een groot succes. In 2013 lieten 4350 Britten hun drankjes in januari staan, in 2015 groeide dat naar 50.000 en vorig jaar waren dat er maar liefst 6,5 miljoen. De trend is tegenwoordig overgewaaid naar andere landen in Europa.

Het initiatief Dry January heeft sinds 2014 ook een Nederlandse versie in de vorm van de campagne IkPas. Dit landelijke intiatief werd onder andere gestart door het Trimbos-instituut. In 2021 schreven ruim 46.000 mensen zich in voor IkPas. Dit jaar waren dat er bijna 28.000.

IkPas heeft ook andere maandchallenges zoals KortDroog (februari), Fris de lente in (maart) en 40 dagen geen druppel (februari tot Pasen).

Afbeelding
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie