Keizer Wilhelm II in Nederland

25 februari 2022 om 10:11 Lokaal Deel je nieuws

Keizer Wilhelm II in Nederland

De vlucht en het verblijf van de Duitse keizer in Nederland

Inleiding op de excursie naar Kasteel Amerongen en Huis Doorn

Leerhuis Ermelo organiseert op woensdag 2 maart een bijeenkomst over dit thema met als inleider onze plaatsgenoot dhr. H.H.Sietsma. Hij geeft een introductie op de excursie van 10 maart en vertelt het verhaal over de vlucht van de Duitse keizer en zijn verblijf in Nederland.

In 1918 had Duitsland, dat vier jaar eerder België was binnengevallen, de oorlog verloren. Het Duitse leger was vastgelopen in de modder van de Vlaamse Westhoek, in 1917 was Amerika gaan meedoen aan de kant van Frankrijk en Engeland. In Duitsland zelf brak najaar 1918 de revolutie uit. Wilhelm II was een onvoorspelbare en ontactische heerser; in zijn eigen land was hij niet erg populair en toen de oorlog verloren was kon hij alleen nog maar vluchten naar Nederland.

Frankrijk en Engeland wilden hem berechten voor oorlogsmisdaden.

Nederland verleende hem in 1918 asiel, mede door de invloed van koningin Wilhelmina, Wilhelm was per slot ook nog prins van Oranje.

In eerste instantie nam hij zijn intrek in Kasteel Amerongen als gast van graaf Bentinck. Nadat in 1920 gebleken was dat hij niet zou worden uitgeleverd kocht hij Huis Doorn. Hij liet 59 wagons met kunst, meubels, serviezen, zilver etc. komen om zijn Huis in te richten. Het ensemble staat er nog zoals het was toen hij in 1941 overleed. Na WO II is het landgoed door Nederland geconfisqueerd.

 In 2014 is het tentoonstellingspaviljoen over ‘Nederland en de Eerste Wereldoorlog’ toegevoegd. Over deze oorlog is in ons land weinig bekend en nu is er een officieel studie- en kenniscentrum Eerste Wereldoorlog, aan de hand waarvan ook de komst van Wilhelm naar ons land kan worden verduidelijkt.

 Herman Sietsma (1953) studeerde rechten en bestuurskunde, vervulde diverse ambtelijke functies (o.a. algemeen directeur provincie Utrecht) en is sinds 2013 directeur-bestuurder van Huis Doorn en van Kasteel Amerongen.

U bent van harte welkom deze avond bij te wonen in de Oude Kerk, Kerkbrink 1 te Ermelo. We beginnen om 20.00 uur. Graag gepast betalen. We vragen een bijdrage van 5 euro per persoon, inclusief koffie of thee.

Wilt u meer weten over ons programma? Zie onze website www.leerhuisermelo.nl Wij verzoeken u vriendelijk zich aan te melden per mail: aanmelden@leerhuisermelo.nl of tel: 06-53192416

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie