Afbeelding
Bob Awick

Interview met schrijfdocent Janine van der Hulst: “Omdat ik zo veel passie voel voor het schrijven, wil ik het graag delen met anderen”

9 februari 2023 om 12:41 Lokaal Deel je nieuws

Janine van der Hulst schreef al toen ze op de lagere school zat. Als puber kreeg ze een dagboekje van haar tante en begon ze met het dagelijks opschrijven van wat ze zoal beleefde. Toen ze moeder werd, kwam het schrijven op een lager pitje, “maar ik heb wel altijd gedichten geschreven en een dagboek bijgehouden”.

Op haar 38e kroop het bloed waar het niet gaan kon en reageerde ze op een oproep in de lokale krant: er werd een cursus Creatief Schrijven georganiseerd. Na de publicatie van haar historische vissersromans Lieve hart! en Gevangen Wind en het volgen van meerdere cursussen, workshops en masterclasses, meldde ze zich aan bij Dactylus, academie voor schrijfdocenten, waar ze dit seizoen afstudeerde. Bij Cultuurkust geeft ze vanaf 8 maart de korte cursus Creatief Schrijven. 

 

Waar haal je je inspiratie vandaan?

Goede vraag, haha. Inspiratie ligt overal, als je maar goed kijkt. Ik observeer heel veel, zet me in de hoek van een restaurant en ik vind het al interessant om het gedrag van mensen te observeren. Inspiratie kan ook zomaar binnenvallen en daarom heb ik altijd een notitieboekje en de notitie-app van mijn telefoon bij me. Schrijvers die me inspireren zijn Marieke Lucas Rijneveld, zowel de gedichten als romans. Met name de stijl boeit me. Renate Dorrestein, die met een vleug humor en filmisch schreef, inspireert me ook. Delia Owens van Daar waar de rivierkreeften zingen schrijft ook heel beeldend. Dat vind ik belangrijk in literatuur, een beeldende en consistente schrijfstijl. Op die manier word je meteen het verhaal ingetrokken.  

Hoe ziet een les eruit bij jou?

Ik leer cursisten technieken om inspiratie op te doen. Aan de hand van voorbeeldteksten van andere dichters en schrijvers, leg ik uit waar cursisten op moeten letten. Vervolgens gaan we daarmee schrijfoefeningen maken. In de les wordt veel geschreven en ze krijgen een schrijfopdracht mee naar huis die we in de volgende les bespreken. Een belangrijk onderdeel is het bespreken van het geschreven werk, want zo leren de cursisten hoe ze feedback geven en ontvangen en krijgen ze inzicht waarom ze zo schrijven. Daarmee halen ze het beste uit zichzelf naar boven en schrijven ze de tekst zo goed mogelijk.  

Wat is de belangrijkste schrijftip die je zelf kreeg?

Zelf heel veel lezen, je kan nooit een goede schrijver worden als je zelf niet leest. Dat zal ik stimuleren in de cursus. Er zijn legio bekende schrijvers die hun stijl hebben ontleend aan een auteur die zij weer bewonderden. Marieke Lucas Rijneveld heeft bijvoorbeeld het hele eerste deel van Harry Potter overgetypt om die schrijfstijl onder de knie te krijgen. 

Op 8 maart start de cursus Creatief Schrijven van Janine bij Cultuurkust. Voor meer informatie over Janine van der Hulst kijk op www.janinevanderhulst.com

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie