Jelka Arendsen is blij met haar nieuwe stekje!
Jelka Arendsen is blij met haar nieuwe stekje! Arda Konings

Gemengde gevoelens realisatie 20 tiny houses in buurtachtertuinen

8 april 2022 om 12:00 Wonen

ERMELO In aanwezigheid van wethouder Laurens Klappe, directeur Fleur Imming van woningcorporatie UWOON, de Huischmeesters, andere betrokkenen en direct omliggende buurtbewoners, vond donderdag 5 april de officiële oplevering plaats van twintig tijdelijke woningen aan de Beemdweg. Enerzijds met vreugde onder de nieuwe bewoners, anderzijds met gemengde gevoelens bij buurtbewoners.

Dat de woningnood met name onder jongeren in Ermelo hoog is, benadrukte wethouder Laurens Klappe in zijn openingsspeech. ,,Als ik op Funda zoek naar een woning onder de drie ton in Ermelo, kom ik er slechts eentje tegen, naast twee appartementen.” Dat de regen af en toe met bakken naar beneden kwam, mocht de feestelijke stemming niet drukken. ,,Dan zien we meteen of de nieuwe huisjes waterproof zijn”, grapte Klappe. 

BRAAKLIGGEND In 2019 kocht de gemeente het stuk braakliggende grond op en in december dat jaar vond het eerste gesprek plaats met bewoners uit de direct omliggende straten van het te realiseren ‘Tiny House Project’. In een betrekkelijk korte periode vond de afronding medio april 2022 plaats. Klappe benadrukte trots te zijn op dat feit maar ook op de samenwerking met de buurt. ,,Uiteraard zijn er wel eens moeilijke gesprekken met elkaar geweest en je kunt het nooit iedereen naar de zin maken als er twintig woningen in je achtertuin worden geplaatst. Maar deze buurt is een voorbeeld voor Ermelo. Er is constructief meegedacht door de klankbord- en werkgroepen uit de buurt. Onze dank daarvoor is groot.”


Buurtbewoners moeten wennen aan de kolossale blokkendozen in hun achtertuinen. - Arda Konings

VERBINDING Fleur Imming spreekt van een transformatie die is gerealiseerd in de afgelopen twee jaar aan de Beemdweg. ,,Met de bijdrage van dit project willen we als woningcorporatie laten zien dat we willen leveren in de grote vraag naar woningen. Naast het woonaspect hopen we op onderlinge verbinding tussen de nieuwe bewoners, waarbij een proactieve maatschappelijke bijdrage kan worden geleverd op deze toch wel bijzondere plek.”

KOLOSSAAL Buurtbewoner en vertegenwoordiger van de werkgroep wonen Adri van den Brom beaamt de woorden van de wethouder. ,,Maar, of we er nu echt zo blij mee zijn, is een andere vraag. Er zit een groot verschil tussen planningsschetsen op papier en het uiteindelijke resultaat wat zichtbaar wordt in je achtertuin. Het is een kolossale invulling op een relatief klein stukje grond. Alle buurtbewoners waren ervan geschrokken, met name van de tweelaags-huisjes die ruim zes meter de lucht in gaan. Voor een deel is het uitzicht weg maar ook de privacy. Allerlei onrust die heerste bij buurtbewoners over twintig jongeren die in onze achtertuinen komen wonen, is deels door de gemeente en de Huischmeesters weggenomen. Het is nu afwachten wat de toekomst zal brengen.”

DOLBLIJ Aanstaande bewoonsters Jelka Arendsen en Geraldine Boel kunnen niet wachten om hun nieuwe woonstek te betrekken. Jelka ontving deze week de sleutel en is dolblij met haar nieuwe huisje. Ze heeft al ideeën hoe ze het wil gaan inrichten. Omdat Jelka eenlaags gaat wonen, slaapt ze ook beneden. ,,Dat wordt dus een beetje passen en meten. Ik denk aan een inklapbare slaapbank. Of wie weet, is een hoogslaper een idee? Het maatschappelijke en sociale aspect omtrent deze huisjes, spreekt me erg aan. Zoals elkaar helpen met dingetjes en eens een bbq met elkaar organiseren. Ik kijk ernaar uit de anderen te ontmoeten en hoop dat het klikt. Ook voor de buurtbewoners. We moeten het met elkaar doen.”


Kersverse nieuwe bewoonster Geraldine Poel kan niet wachten! - Arda Konings

ZEVEN JAAR Geraldine stond al zeven jaar ingeschreven en reageerde vrijwel meteen toen ze hoorde van het Tiny House Project. ,,De plek waar ik vandaan kom, was voor mij niet zo prettig. Dit leek me een mooie kans en ik meldde me aan. Na een periode van lang wachten, mocht ik op gesprek komen bij UWOON en de Huischmeesters. Uiteindelijk werd ik gebeld en was ik geselecteerd. Het is belangrijk dat de rust in de buurt wordt bewaakt en bewaard blijft en dat het geen plek wordt van twintig feestbeestende jongeren.” 

Arda Konings

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie