Afbeelding
Pixabay

Focus op actief grondbeleid

30 november 2021 om 10:00 Politiek

ERMELO De gemeente Ermelo gaat de focus meer leggen op een actief grondbeleid. Dat geldt voor locaties die geschikt zijn voor sociale koop- of huurwoningen. Maar ook voor locaties die in de toekomst van strategisch belang kunnen zijn voor een ruimtelijke herstructurering van een gebied  om daaraan een positieve impuls te geven.

Wijnand Kooijmans

Strategische aankopen worden echter alleen gedaan als er zicht is op een concrete doelstelling. Er moet eerst een keuze worden gemaakt tussen het moment van aankoop en de tijdsperiode die nodig is voor een realisatie van een ruimtelijk plan. Ook moet de prijs van de grond dusdanig zijn dan een eventuele waardedaling in de toekomst verwaarloosbaar is.

Streven is aankopen op minnelijke wijze tot stand te brengen op basis van een taxatie door een erkend taxateur. Indien dit niet haalbaar is kan worden gegrepen naar het middel een voorkeursrecht op een gebied te leggen of dit te onteigenen. Bij een voorkeursrecht heeft de gemeente bij verkoop het eerste recht op de aankoop.

De nieuwe beleidslijn is vastgelegd in de nota grondbeleid 2022 die naar de raad is gestuurd. Er wordt niet langer alleen gestuurd op het realiseren van ruimtelijke opgaven maar ook op maatschappelijke beleidsdoelen als bijvoorbeeld onderwijs, volkshuisvesting, verkeer en welzijn. De oude nota stamt uit 2010. Herziening is onder meer nodig vanwege de invoering van de omgevingswet.  De gemeente bezit op dit moment nog weinig eigen grond.

Nieuw is ook dat beleid is opgenomen voor de vaststelling van prijzen voor onder meer reststroken, grond ten behoeve van nutsvoorzieningen en erfpacht. 

De nieuwe nota moet zo snel mogelijk in werking treden na goedkeuring door de raad.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie