Eind november 2013 werd De Villa aan de Stationsstraat 124 onder grote belangstelling geopend. Sindsdien is het gebouw er voor de ongeneeslijk zieke, maar ook om de mantelzorger te ondersteunen. Vrienden worden van COOZ De Villa? Kijk dan op www.coozdevilla.nl.
Eind november 2013 werd De Villa aan de Stationsstraat 124 onder grote belangstelling geopend. Sindsdien is het gebouw er voor de ongeneeslijk zieke, maar ook om de mantelzorger te ondersteunen. Vrienden worden van COOZ De Villa? Kijk dan op www.coozdevilla.nl.

COOZ De Villa heeft hulp nodig

25 oktober 2017 om 09:11 Algemeen

De keten van palliatieve zorg in Ermelo, Het Willem Holtrop Hospice en De Villa, hinkt op twee benen. Het Hospice heeft ondanks dat de financiering van de hospicezorg onder druk staat de zaakjes aardig voor elkaar. De Villa echter, het Centrum voor Ondersteuning van Ongeneeslijk Zieken (COOZ) en mantelzorgers aan de Stationsstraat 124, verkeert in financieel zwaar weer. Zorgmanager/directeur Ineke den Herder roept particulieren en bedrijven op om vrienden te worden van De Villa.

Ermelo - Eind november 2013 werd De Villa onder grote belangstelling geopend door operazanger Ernst Daniël Smid, als ambassadeur voor de stichting Pijn bij Kanker. Sindsdien is De Villa er voor de ongeneeslijk zieke, maar ook om de mantelzorger te ondersteunen. “We hebben behoorlijk ‘aanloop’ van vooral echtparen van wie één een (chronisch) ongeneeslijke ziekte heeft als als kanker, copd, hartfalen of spierziekten”, vertelt Ineke. “Door te krant te lezen, een praatje te maken tot lunchen zijn ze even uit de sfeer van het ziek zijn in een fijne en sfeervolle omgeving.”

Mensen doen er toe, ondanks dat ze ongeneeslijk ziek zijn. “Wij richten ons echt op wat iemand nog wel kan. In het geval van een ongeneeslijk zieke man bijvoorbeeld die zich erg terneergeslagen voelde. In samenwerking met de fysiotherapeut hebben we gewerkt aan zijn conditie. Zijn ogen straalden van ‘Ik kan het’, toen het oefenen op de hometrainer goed slaagde. Ook zijn vrouw zei dat ze hem in tijden niet zo had zien glunderen.”

Sinds dit jaar vangt De Villa ook mensen met lichte geheugenproblemen op. “Door de kleinschalige opvang en individuele aandacht zie je deze mensen opleven en zich stabiliseren.” Bovendien is de opvang bedoeld om de mantelzorger te ontlasten. “In die zin heb ik groot respect voor de partner en gun ze graag een dagje voor zichzelf.”

Het Hospice daarentegen heeft in haar 15-jarige bestaan een trouw ‘leger’ aan sponsoren en geldschieters opgebouwd. Ineke is er erg blij mee. Het draagt niet alleen bij aan de continuïteit van de zorg van ongeneeslijk zieke mensen, maar geeft ook ruimte om administratieve zaken te verbeteren. Zo heeft het Hospice sinds februari het Elektronisch Zorgkompas ingevoerd. “Hiermee kan de bewoner inzien wat er over hem of haar wordt geschreven. Bovendien kan familie meelezen als de bewoner dat wil.”

Daarnaast is het voor de betrokken huisartsen erg prettig om digitaal de zorg aan de bewoner te kunnen volgen. “We zijn nog steeds bezig het Elektronisch Zorgkompas te optimaliseren. Op termijn is het namelijk de bedoeling dat ook vrijwilligers toegang krijgen tot bepaalde gegevens.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie