Uitleg over de werking van de zonnepanelen met uiterst rechts wethouder Leo van der Velden. (foto: Wijnand Kooijmans)
Uitleg over de werking van de zonnepanelen met uiterst rechts wethouder Leo van der Velden. (foto: Wijnand Kooijmans) Foto: Wijnand Kooijmans

Na asbestdak nu 1672 zonnepanelen

17 december 2019 om 09:41 Algemeen

De platen met asbest op zes schuren van Anne van den Os hebben plaatsgemaakt voor welgeteld 1672 zonnepanelen. Sinds 11 november wordt de stroom opgewekt. Nu alles draait was het tijd voor de oplevering van het zonnepark bij het bedrijf van de jonge ondernemer aan de Fokko Kortlanglaan in Ermelo waar hij een caravanstalling runt.

Wijnand Kooijmans

ERMELO - Met het zonnepark kunnen 150 huishoudens van stroom worden voorzien. Er is voor Van den Os maar een mooie dag per jaar nodig om voldoende energie op te wekken om zijn eigen bedrijf van de benodigde stroom te voorzien.

Het saneren van de asbestdaken werd in 2016 voltooid. In totaal zo’n 550 vierkante meter. Het verbijsterde hem wel enigszins dat de sloper aangaf dat de asbestplaten gewoon in de grond verdwenen om er daarna zand op te gooien. Hij had een andere wijze van vernietiging verwacht.

Stoute schoenen

Langzamerhand begonnen de verhalen rond de energietransitie op gang te komen en werd de ondernemer ook benaderd door tal van ondernemers. Ook kon hij zijn daken verhuren aan derden maar daar zag hij geen brood in. Eigenlijk vond hij het wel een beetje veel rompslomp om zelf te beginnen. Uiteindelijk trok hij in 2018 de stoute schoenen aan en ging in gesprek met de gemeente Ermelo.

Er werd een quickscan gemaakt waaruit duidelijk werd dat een business-case kans van slagen had. Waarmee de kous niet af was, uiteindelijk kwamen er zo’n twintig partijen aan te pas voor het zonnepark officieel in gebruik kon worden genomen. Van den Os wil met zijn zonnepark een steentje bijdragen aan de duurzaamheidsdoelstellingen van de gemeente Ermelo. Bovendien kan iedereen die over de drukke Kolbaanweg rijdt de zonnepanelen zien liggen.

Van den Os riep bij de realisering van het plan wel de hulp in van het innovatiecentrum Groene Economie Noord-Veluwe (IGEV). Dat is het centrum dat ook voor de gemeente de quickscan uitvoert wanneer bedrijven hiervoor belangstelling hebben. Alwin Grubben van IGEV zorgde er voor dat subsidie kon worden aangevraagd en een installateur kon worden gezocht. Installatiebedrijf E2-Energie kwam als beste uit de bus en klaarde de klus.

Laadpalen voor caravans

Onder meer moest worden berekend of de daken in staat waren de zonnepanelen te dragen. Voor de subsidie werd afgegeven duurde nog eens drie maanden. Ook moest Liander worden ingeschakeld. Er was tot dan het gebruik van een gewoon huishouden en het bedrijf maar dat de capaciteit moest ineens flink worden uitgebreid. Uiteindelijk kon in september worden begonnen met de aanleg. Voor de afname is het bedrijf Van de Bron ingeschakeld. Via hen kan iedereen stroom afnemen van Anne van den Os. Die denkt al aan de toekomst en de plaatsing van laadpalen voor het opladen van de caravans die bij hem staan gestald. Uiteindelijk gaat iedereen elektrisch rijden.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie