Educatieprogramma Break in the Box sluit perfect aan bij de voorstelling over de oorlogsbrieven.
Educatieprogramma Break in the Box sluit perfect aan bij de voorstelling over de oorlogsbrieven. Foto: Arda Konings

Museum Pakhuis Ermelo weer open

8 juni 2020 om 15:24 Algemeen

ERMELO - Sinds een goede week zijn de deuren van museum Het Pakhuis weer opengesteld voor publiek. Uiteraard met de nodige aanpassingen en protocollen, kenmerkend voor de coronatijd. Directeur Germa Greving is er maar wat blij mee dat het weer kan. Dagelijks pendelt ze vanuit Deventer naar haar geliefde werkplek in Ermelo.

Arda Konings

Sprankelend van enthousiasme vertelt Germa dat ze nét voordat het virus doorbrak en alles op slot ging, een nieuw educatieproject in de startblokken hadden staan. Het toeval wilde echter ook dat er werd gewerkt aan een nieuw systeem om de collecties meer online zichtbaar te maken. Dat sloot dus juist weer heel mooi aan. “Soms heeft ieder nadeel zo een voordeel. Het was natuurlijk wel ontzettend jammer dat we geen scholen konden ontvangen. De publieksfunctie werd weggestreept. De interactie viel daarmee opeens weg. Creatieve energie moest geheel uit het eigen team gehaald worden. Gelukkig was er ook overleg met musea van gelijke grootte die aangesloten zijn bij het platform van de coöperatie Erfgoed Gelderland.”

75 jaar bevrijding zou groots gevierd worden dit jaar. Alles was gereed voor de herdenkingsvoorstelling ‘Verborgen brieven’ waarin het gaat over de twee Joodse kinderen Eva en Bram die ondergedoken zaten in Ermelo. Maar liefst zestig brieven gingen over en weer tussen de kinderen en hun ouders. Al die brieven zijn bewaard gebleven. Ze geven een mooie inkijk hoe de kinderen zich voelden en hoe Ermelo eruit zag in die tijd, inclusief het Bosbad en de Kanovijver. Germa: “Anderhalf jaar hebben Eva en Bram (onder schuilnamen) hier doorgebracht. Eerst kregen ze thuisonderwijs, later naar school bij meester Poolen in de klas. Ze deden boodschappen, klusjes. Kinderlijke onschuld. Hoe wrang toch, dat ze uiteindelijk zijn verraden, gearresteerd en vermoord. Een treurige afloop.”

Verborgen brieven had dit jaar een hoogtepunt moeten worden. Samen met het gekoppelde educatieprogramma ‘Break in the box’ waarmee schoolkinderen op een speelse manier kennis maken met goed en kwaad, uitsluiting, discriminatie. Niets nieuws onder de zon dus en nog steeds actueel. “We hebben het contact met de scholen warm gehouden tijdens de lockdown. Natuurlijk was het zonde om het momentum te hebben gemist. Maar 75 jaar plus 1 is net zo waardevol en relevant om alsnog de bevrijding te herdenken en vieren met deze mooie programma’s”, vult Germa verder aan. Wat dan ook zeker gaat gebeuren.

Tot slot meldt Germa met vreugde dat het museum in augustus 10 jaar bestaat. “Festiviteiten daaromtrent worden ook opgeschoven. Al zullen we zeker met elkaar een taartje eten. Bij veel Ermeloers is de locatie waar Het Pakhuis staat nog verweven met dancing ‘de Besimill’ die daar vroeger stond. We hopen dat het (lokale) spontane bezoek meer op gang komt. Stap gerust binnen na een fietstochtje. Juist nu in deze tijd. De culturele sector zit nog in zwaar weer.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie