Afbeelding
Foto: Pixabay

Zoeken naar ruimte in de begroting

8 juni 2020 om 17:08 Algemeen

ERMELO - Het zoeken naar mogelijkheden te bezuinigen binnen de bestaande begrotingen heeft het Ermelose college nog niet het gewenste resultaat opgeleverd. Voor 2022 rest nog altijd een tekort van 1,6 miljoen. Het college van burgemeester en wethouders zoekt zelf naar verdere mogelijkheden te bezuinigen maar geeft aan dat ook de gemeenteraad keuzes moet maken.

Wijnand Kooijmans

Tot de bezuinigingen die worden doorgevoerd behoort onder meer het schrappen van het fietspad dat de recreatieve waarde van het Tonselse Veld moet versterken. Ook wordt bezuinigd op het budget voor duurzaamheid als het aan het college ligt en mogen budgetten niet meer worden overschreden.

De ontwikkelingen van meerdere plannen wordt neergelegd bij externe partijen. Het gaat dan onder meer om de toekomstige invulling van het huidige terrein van Calluna na realisering van het nieuwe sportcomplex met zwembad en sporthal. Dat geldt ook voor de herontwikkeling van de locatie van de wethouder Balverszaal die op hetzelfde moment beschikbaar komt. De ontwikkeling van de Boskamp en de toekomstvisie Zandkampweg wordt eveneens overgelaten aan externe partijen.

Waar zich de mogelijkheid voordoet wil het college wel het terrein van Bartimeus/Sonneheerdt aankopen. Het gaat dan om een strategische aankoop voor maatschappelijke doeleinden en niet voor woningbouw. Wethouder Laurens Klappe geeft aan dat een eventuele aankoop afhankelijk is van de mogelijkheden hiervoor het benodigde geld goedkoop te lenen. Bovendien staan er dan inkomsten van verhuur van het terrein tegenover.

De bezoeken aan wijken worden in een lagere versnelling geplaatst en dat geldt ook voor de uitvoeringsagenda gezondheid. Het uitvoeringsprogramma Jeugd wordt helemaal geschrapt. De mobiliteitsvisie wordt een jaar langer in de ijskast geparkeerd. Met de vrije inloop bij de publieksbalie wordt gestopt, daarvoor in de plaats gaat gewerkt worden op afspraak. Bij wijze van proef wordt het werken op afspraak wel uitgebreid van 08.30 naar 17 uur. De mogelijkheid gedurende deze tijd zonder afspraak documenten af te halen blijft wel in stand.

Gekeken wordt hoe de inzet van buurtsportcoaches kan worden afgebouwd. Dat kan overigens pas over drie jaar. De kosten van de inzet van deze coaches komen voor 40 procent voor rekening van de gemeente. Gekeken wordt tevens of op het accommodatiebeleid voor sport en leefstijl kan worden bezuinigd. Hiervoor is een extern bureau in de hand genomen.

De verwachting is dat de te verbouwen Dialoog in 2022 in gebruik wordt genomen. Daarna is de sloop van Pinel, Plaza en Stationsstraat 118 mogelijk. De locaties worden ingezet voor andere functies waarbij woningbouw hoog scoort.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie