Aart Kraaij naast zijn op schaal gebouwde Molen De Koe die onderhoud nodig heeft.
Aart Kraaij naast zijn op schaal gebouwde Molen De Koe die onderhoud nodig heeft. Foto: Marco Jansen

Schaalmodel Molen De Koe is in verval

10 november 2020 om 08:00 Algemeen

ERMELO - Een op schaal gebouwde Molen De Koe staat als fraai object in de tuin van Aart Kraaij. Maar de Ermeloër (60) heeft een probleem: hij is niet handig genoeg om de molen te onderhouden en dat is wel nodig. De zoektocht naar een hobbyist of timmerman heeft tot nu toe niets opgeleverd.

Marco Jansen

Het schaalmodel is inmiddels 15 jaar oud en is gebouwd door Aart Kraaij senior. “Hij heeft hem voor de molenstichting nagebouwd. Het was mijn vader zijn laatste klusje, waar hij wel anderhalf jaar mee bezig is geweest. Op 26 januari 2008 is hij overleden’’, vertelt Aart Kraaij junior. Hij nam een jaar later contact op met Gert Spijker van de molenstichting. Die kan zich nog herinneren dat Kraaij senior een schaalmodel in zijn tuin had staan. “Hij was heel goed in het bouwen van molens en omdat we op zoek waren naar veel geld, heeft hij speciaal voor de stichting ook een schaalmodel gebouwd. Hierdoor kregen mensen een idee van hoe de molen er bij de wederopbouw uit ging zien.”

Molen De Koe werd in 1990 door de bliksem getroffen en brandde af. Op 12 december 2008 is hij nieuw opgeleverd, mede door de inspanningen van de in 2003 opgerichte molenstichting De Koe. Het schaalmodel stond in de jaren daarvoor een tijd in het gemeentehuis en bij activiteiten op het Molenaarsplein. Kraaij: “Hij zou per opbod verkocht worden, maar zover is niet gekomen, omdat het bedrag voor de molen toen al bij elkaar was. Ik las in de krant dat hij zijn functie verloor toen heb ik Gert Spijker gebeld of ik de molen kon kopen. Ik mocht hem voor 250 euro hebben, maar heb er 350 euro voor betaald, omdat ik dat bedrag in mijn hoofd had.”

Storm

De molen staat sinds 2009 in zijn tuin. Bij een winterse storm waaide hij om en moest gerestaureerd worden. Kraaij, vrachtwagenchauffeur, kon dat zelf niet. “Ik ben wat dat betreft het tegenovergestelde van mijn vader. Voor dit werk moet je heel geduldig zijn. Evert Schuur, een maatje van mij, heeft hem opgeknapt. Hij was ook een vrachtwagenchauffeur maar had op de LTS het vak van timmerman geleerd. Het onderhoud heeft hij een aantal winters in zijn schuur gedaan, maar hij is anderhalf jaar geleden ook overleden. Twee jaar geleden is de molen nog in de verf gezet, sindsdien is er niets meer aan gedaan.”

Kraaij is al een jaar op zoek naar hobbyisten of timmermannen die het onderhoud willen overnemen, maar is daar nog niet verder mee gekomen. “Er is een hoekje van de wieken af en een stukje van de omloop is afgebroken. Dat dunne hout is het meest gevoelig. Er moet nu iets mee gebeuren, anders heb je over twee jaar alleen het onderstel nog. De molen is te demonteren en in losse onderdelen mee te nemen, maar als iemand hem hier wil laten staan vind ik dat ook prima. In de winter zet ik hem in de schuur.”

Wie interesse in de molen heeft kan contact opnemen met Aart Kraaij, telefoonnummer 06-10351639.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie