Bob van der Put van Filmakers op het Molenaarsplein, een van de belangrijke locaties tijdens de film.
Bob van der Put van Filmakers op het Molenaarsplein, een van de belangrijke locaties tijdens de film. Foto: JAN DE ROO FOTOGRAFIE

Intocht Sint dit jaar toch in Ermelo?

9 november 2020 om 10:27 Algemeen

ERMELO - Komt Sinterklaas dit jaar toch naar Ermelo? Dankzij Filmakers krijgen kinderen van de Ermelose basisscholen op woensdag 11, donderdag 12 en vrijdag 13 november een spannend Sinterklaasjournaal in drie delen te zien, waarin de Sint op een geheime manier naar het dorp wil komen. Ook is er een speciale rol voor de ‘nieuwe burgemeester’ van Ermelo.

Marco Jansen

 Het project is bedacht door regisseur Bob van der Put van Filmakers. Hij voelde zich ‘moreel verplicht’ iets voor de kinderen te betekenen. “Voor veel mensen is dit een rare tijd met alle beperkingen, maar vooral ook voor de kinderen’’, weet Van der Put, die zelf een dochter van vier en van acht jaar heeft. “Geen verjaardagsfeest, geen taartjes of bezoek aan opa en oma, omdat dit gevaar kan opleveren. Kinderen verheugen zich ook als geen ander op het einde van het jaar met Sinterklaas en de feestdagen. Hoe vreselijk is het dan dat de intocht van Sinterklaas niet doorgaat! Hij komt niet echt aan in Ermelo…”

Van der Put werd gebeld door Hendrik Jan Schreurs van het centrummanagement. Hij zit in het sint-comité dat jaarlijks de intocht in Ermelo organiseert. “Hij vroeg of Filmakers de Sint door een film toch aan kon laten komen in Ermelo. We steunen dit project geheel belangeloos en geven zo kinderen toch het gevoel van Sinterklaas in Ermelo mee.’’

Met een kernteam van Ermelose ondernemers en tante Jo van het Pakjeshuis, dat dit jaar ook niet open mag, heeft Filmakers een plan gemaakt voor een speelfilm over geheime aankomst van de Sint. “Ik ben twee tot drie dagen met het script bezig geweest, we hebben twee volle dagen gefilmd met een crew van zeven man op de set: bij de Molen, in het gemeentehuis, in de Oude Kerk en in onze studio met Tante Jo, die als een soort Dieuwertje Blok het journaal opent. Het in elkaar zetten van zo’n film duurt ook een week. We doen dit absoluut voor de kinderen en in totaal helpen zo’n honderd mensen mee, waaronder politie en vrijwilligers van de brandweer.”

Van der Put heeft ‘gedroomd’ over een goed script voor een spannend verhaal. Als hij zijn ogen dicht doet, ziet hij de film al voor zich. “Sinterklaas mag niet in Ermelo komen en gaat een list verzinnen met zijn Pieten om dat toch op een geheime manier te doen. Als de schurk, in dit verhaal Simon Gurk, daar achter komt, probeert hij dat te verhinderen. Hij heeft vanaf zijn derde jaar geen cadeautjes meer gehad en wil dat al die kinderen dat ook voelen. Als hij dat weet, gebeurt er van alles. Er is veel media-aandacht en er speelt een aantal BN’ers, waaronder Linda de Mol, mee.”

Verrassend in de film is dat Ermelo ook al een andere burgemeester heeft. “De intocht begint met de ontvangst door de burgemeester, maar die is er niet meer in Ermelo. Dan blijkt Cock Andreae de nieuwe burgemeester te zijn.”

Ieder journaal duurt ongeveer vijf minuten en wordt in de ochtend op de Ermelose basisscholen vertoond.

Ook is de film op www.sinterklaasermelo.nlte zien.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie