Ontmoetingscentrum De Baanveger van Welzijn Ermelo (foto genomen vóór de coronapandemie)
Ontmoetingscentrum De Baanveger van Welzijn Ermelo (foto genomen vóór de coronapandemie)

Buurtcentra blijven maximaal open

30 november 2020 om 10:18 Algemeen

ERMELO - Er lijkt weinig zicht op versoepeling van de coronamaatregelen rondom de feestdagen. Dat is voor iedereen een harde dobber, maar wat betekent dit specifiek voor ouderen, alleenstaanden, maar bijvoorbeeld ook voor kwetsbare jongeren? Gaan zij een eenzame Kerst tegemoet? Niet als het ligt aan Stichting Welzijn Ermelo en zijn medewerkers.

Frieda Fennell

 ”We gaan maximaal open”, vertelt Jules Dutrieux, directeur-bestuurder bij Welzijn Ermelo. “Dat betekent dat we rondom de feestdagen gewoon open zijn, alleen 25 december en 1 januari niet. Natuurlijk zijn we gebonden aan de anderhalve meter waardoor we minder mensen tegelijk kunnen ontvangen. Maar met ruime openingstijden en kleinschalige activiteiten kunnen we op onze activiteitenlocaties toch zoveel mogelijk mensen ontvangen. Daarnaast kun je altijd bellen met ons sociaal team. Iedereen wordt geholpen, je gaat bij ons nooit zonder antwoord weg. Dat is onze kracht.”

Zorgdorp

Tijdens de sluiting in de eerste lockdown heeft Welzijn Ermelo de mensen die gebruik maken van hun diensten goed in beeld weten te houden door cliënten actief op te bellen. Na de lockdown vonden velen het nog spannend om deel te nemen aan activiteiten van Welzijn Ermelo. Maar inmiddels is er weer reuring. Helaas volgde een nieuwe periode van twee weken waarin we de inloop in de centra moesten stilleggen.

“Het is een zwaar jaar voor iedereen en het doet niemand goed om sociaal contact te missen. Daarom doen we er alles aan om open te blijven. Dat vergt veel flexibiliteit en we hebben iedere week een corona-overleg om te bespreken wat de kaders zijn, daarbinnen kan gelukkig veel. We hebben vrije inloopmomenten, de financiële dienstverlening gaat door, en ook biljarten kan gewoon weer. Het moeilijke van eenzaamheid is dat het slecht te meten is. Na de sluiting in het voorjaar zagen we een enorme opluchting bij mensen toen we weer open gingen. Bij De Baanveger stonden ze buiten in de rij. Toch merken we dat de eenzaamheid niet groter is dan in voorgaande jaren. Ermelo is een zorgdorp waar mensen veel oog hebben voor elkaar en er een breed sociaal vangnet is. Dat maakt echt een verschil.”

Pluim voor de jeugd

Voor de jeugd is het een bijzonder moeilijke tijd. Samenkomen met vrienden kan slechts beperkt, een avond stappen zit er niet in en ook op school en bij de sportclub gelden beperkingen. Dutrieux: “Ik vind het zorgelijk dat veel jongeren nu vooral thuis zitten. Er is een kleinere inloop in ons Jongerencentrum Plaza en contacten vinden veelal online plaats. Toch komen we in Ermelo relatief weinig problemen tegen met jongeren die het zat zijn zoals we dat afgelopen weken landelijk zagen gebeuren. Ik vind het knap dat jongeren zoveel geduld hebben en adviseer iedereen om elkaar vooral op te zoeken. Doe wat je normaal ook deed, maar houd je daarbij natuurlijk wel aan de maatregelen.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie