Herder Rainer met zijn hond de witte herder Yoshu, waken over de Zendingskerk.
Herder Rainer met zijn hond de witte herder Yoshu, waken over de Zendingskerk. Foto: Arda Konings

Dominee Rainer Wahl: ‘Ik voel me hier helemaal op mijn plek’

4 december 2020 om 12:43 Algemeen

ERMELO - Een begroeting door maar liefst twee herders illustreert een warm welkomsttafereel aan de deur bij de Zendingskerk van de PKN - Hervormde Gemeente Ermelo. Dominee Rainer Wahl staat deze week centraal in de serie ‘dominee’s en voorgangers uit de Ermelose geloofsgemeenschap’. De Zendingskerk heeft een bijzondere ontstaansgeschiedenis met dominee Witteveen als oprichter.

Arda Konings

De Zendingskerk wordt dan ook wel de ‘Witteveengemeente’ genoemd, naar dominee Hermanus Willem Witteveen. Zijn bezieling en visie leidde uiteindelijk tot schorsing en het uitzetten van zijn ambt. Hij besloot met een groep getrouwen een eigen gemeente te stichten. Op 22 september 1859 werd de eerste steen gelegd en werd met de bouw van de Zendingskerk begonnen.

Met bewondering spreekt dominee Rainer over voorganger Witteveen. “Met veel elan en voortvarendheid heeft hij zijn gemeente gevormd en gebouwd. Zo ook de begraafplaats achter de kerk, de christelijke school, de pastorie en het huis van barmhartigheid. De Zendingskerk is nu nog een onafhankelijke, oecumenische gemeenschap, gelieerd aan de Hervormde Kerk, maar met een eigen beleid. Er is wel een hechte samenwerking met de collega predikanten en voel me hier alweer negen jaar, helemaal op mijn plek.”

Met ruim 400 leden is de Zendingskerk niet te groot en niet klein. Rainer ervaart het als een fijne kerkgemeenschap met leden uit Putten, Vierhouten, Harderwijk en Ermelo. “Wij zijn geen krimpende gemeente, maar nog steeds een beetje groeiend. Met elkaar hebben we de kerkzaal onlangs gerenoveerd. Het resultaat mag er zijn en er pronkt een nieuwe vleugel. Regelmatig worden er concertjes gegeven waar zowel leden als niet leden aan mee doen.”

Ook in deze kerk worden sinds de oronapandemie, de kerkdiensten op zondag live gestreamd. “We moesten leren omgaan aan met camera’s en een eigen Youtube kanaal. Deze nieuwe ontwikkeling was een uitdaging! De vormgeving van de dienst pas ik nu aan met cantates van Bach in deze adventstijd. Goede inhoud geeft weer een groter bereik. De mensen die ik niet live kan zien wil ik ook op een vriendelijke manier benaderen. Al blijft de behoefte naar fysiek contact natuurlijk groot, streamen zal niet meer weggaan.”

Rainer Wahl komt oorspronkelijk uit het Duitse plaatsje Württemberg en groeide op met de Lutherse Kerk. Een opmerkzaam en vooruitstrevende jonge predikant ontdekte het leertalent in de 15-jarige Rainer en liet hem veel boeken lezen. Op het kerkelijk internaat (een soort gymnasium) studeerde hij later theologie en werd hij opgeleid tot predikant. Als groot muziekliefhebber leerde hij trompet, orgel en piano spelen. Tijdens zijn studiejaren verdiende hij er zo wel eens wat bij. In 1983 had hij zijn zijn eerste kerkelijke gemeente in Oostzaan. Na zijn pensioen hoopt Rainer op meer tijd doorbrengen samen met zijn vrouw, in hun vakantiehuis in de Eiffel. Te kunnen wandelen en tuinieren. Hond Yoshu zal daarbij zeker niet ontbreken.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie