Evenementen bij het 't Weitje gaan niet langer door.
Evenementen bij het 't Weitje gaan niet langer door. Foto: Wijnand Kooijmans

Evenementen gaan niet in de nacht door

4 februari 2021 om 17:33 Algemeen

ERMELO - De tijdsduur van evenementen moet niet worden uitgebreid tot één uur ‘s nachts maar blijven gehandhaafd op het huidige tijdstip van half twaalf ‘s avonds. Dat is de mening van de meerderheid van de raad zo werd duidelijk tijdens de bespreking van het evenementenbeleid.

Wijnand Kooijmans

 Partijen hebben wel verschillende motieven voor het vasthouden aan het huidige tijdstip. Met name de SGP hecht hieraan in verband met de zondagsrust die anders wordt aangetast bij evenementen op de zaterdagavond. Waar Anneke Knoppert (Progressief Ermelo) het tijdstip van half twaalf wil aanhouden om langere geluidsoverlast te voorkomen.

Twee insprekers lieten een verschillend geluid horen tijdens de beeldvormende vergadering van de Ermelose raad. Patrick Kappenberg vindt namens de belangengroep Evenementen zonder hinder vindt dat vooral de norm van geluidsoverlast door harde beat naar beneden moet worden bijgesteld. Door te harde muziek ziet hij slaapstoornissen ontstaan bij mensen. Ook vraagt hij zich af aan wiens belangen is gedacht bij het stellen van de geluidsnormen. Vooral omdat, naar zijn mening, te weinig is gedacht aan mensen die dicht bij ’t Weitje wonen. Volgens hem veroorzaakt ook de braderie overlast.

Ronnie Regeling van de VVV klinkt het echter als muziek in de oren dat Ermelo evenementendorp wordt genoemd. Hij is wel voorstander van een goede spreiding van de evenementen. De VVV is bereid daarin een rol te willen meespelen. Hij vindt dat er in het evenementenbeleid een duidelijk onderscheid moet worden gemaakt tussen evenementen die overdag plaats vinden of ’s avonds na negen uur. Ook moet er ruimte zijn voor nieuwe evenementen en moet de gemeente flexibel zijn in het afgeven van vergunningen. Door de corona-maatregelen is het onzeker welke evenementen dit jaar mogelijk zijn.

Jiska Wijnen (BurgerBelangen Ermelo) heeft geluiden gehoord dat ondernemers geen evenementen meer willen organiseren vanwege het verlagen van geluidsniveaus. Bands zouden niet meer willen spelen, dj’s niet meer willen komen. Volgens Regeling is er over het evenementenbeleid overleg gevoerd met de ondernemers.

Bij verschillende fracties bestaan wel vraagtekens bij het houden van grotere evenementen op ’t Weitje. Onder meer vanwege de overlast voor omwonenden maar ook omdat het terrein er veel onder te lijden heeft. Organisatoren zijn verplicht het terrein op te knappen maar omdat de evenementen in de zomerperiode plaats vinden ontbreekt daarvoor eigenlijk de tijd. Bovendien is het niet uitgesloten dat ook de ijsbaan in de toekomst weer van ’t Weitje gebruik wil maken. Het is de raad zelf die antwoord moet geven op de vraag of ’t Weitje geschikt is als evenemententerrein.

Voor klachten is volgens het college van burgemeester en wethouders het telefoonnummer beschikbaar van de organisator van een evenement. Daarnaast wordt gekeken of een algemeen nummer bekend gemaakt kan worden waardoor de toezichthouders direct de klachten krijgen te horen en daarop actie kunnen ondernemen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie