Meerderheid tegen parkeergarage

8 februari 2021 om 12:54 Algemeen

ERMELO - Een digitale enquête moet de Ermelose gemeenteraad inzicht geven in alle parkeermogelijkheden rond het gemeentehuis. Duidelijk is inmiddels dat een overgrote meerderheid van de raad zich verzet tegen de bouw van een parkeergarage. Dat hebben CDA, ChristenUnie, Progressief Ermelo en BurgerBelangen Ermelo al aangegeven.

Wijnand Kooijmans

 Wethouder Laurens Klappe zegt niet ten koste van alles te willen vasthouden aan de komst van een parkeergarage. Maar hij worstelt wel met de vraag hoe het toegezegde aantal parkeerplaatsen te halen. “Misschien is uiteindelijk de groenstrook die wij als gemeente hebben aangekocht langs de Chevallierlaan de optie.”

Contractueel heeft de gemeente zich met projectontwikkelaars vastgelegd op de realisatie van 360 parkeerplaatsen. Daarna is door de raad een bestemmingsplan vastgesteld met 338 parkeerplaatsen. Het halen van beide aantallen is een opgave. “De toegezegde 250 parkeerplaatsen in de blauwe zone halen wel wel”, zo zegt Klappe. “Maar in het totaal komen we niet verder dan 311 parkeerplaatsen binnen de tot nu toe aangewezen zoekzones.”

Met de projectontwikkelaars vinden gesprekken plaats hoe hard door hen wordt vastgehouden aan het afgesproken aantal van 360 parkeerplaatsen. In dat overleg zit wel enig schot”, zo zegt Klappe. “Maar ze houden wel vast aan voldoende parkeerplaatsen. Mensen willen niet te ver lopen met hun winkelwagentjes.”

Even heeft de gedachte gespeeld dat dubbel parkeren op het terrein van Het Hooge Riet de oplossing zou kunnen zijn. Maar aannemer Heijmans heeft daar een streep doorgezet. Dubbel parkeren blijkt in de praktijk niet mogelijk. Volgens wethouder Klappe spelen de aanwezige bomen een rol als het gaat om het aantal parkeerplaatsen dat valt te realiseren. De raad heeft een motie aangenomen waarin wordt aangegeven dat bij de herontwikkeling van de Markt geen waardevolle bomen mogen worden gekapt. “Vaak nemen de bomen zelf maar één of twee parkeerplaatsen in, maar maken ze wel de bevoorrading met vrachtwagens moeilijk.”

In het overleg met betrokken partijen duikt soms ook de wens vanuit de raad op het Raadhuisplein autovrij te maken. Vooral in de zomer is de fontein een mooie speelgelegenheid voor kinderen. “Dat maakt dat ouders en oma’s en opa’s roepen dat de auto’s hier weg moeten omdat ze een gevaar opleveren voor de kinderen. Maar de ondernemers zien dan wel dertig parkeerplaatsen verloren gaan.”

Verplaatsen van bomen en misschien de kap van een enkele boom kunnen ook mede een oplossing vormen. Bij kappen moeten dan elders wel bomen van enige omvang worden aangeplant. Extra parkeergelegenheid wordt door ondernemers van belang gevonden gezien de plannen voor nieuwbouw van de Plus en uitbreiding van de Aldi. Uitbreiding van de tot nu toe genoemde zoekgebieden is voor hen maar beperkt bespreekbaar.

Klappe verwacht dat de enquête op korte termijn kan worden gepresenteerd. “Op basis hiervan kan dan een politiek inhoudelijke discussie worden gevoerd. Waarbij ik wil aantekenen zelf ook niet direct voorstander te zijn van de komst van een parkeergarage.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie