Carrie ten Napel met haar dochtertje met het eerste lammetje Max. Herder Marion Derks kijkt toe.
Carrie ten Napel met haar dochtertje met het eerste lammetje Max. Herder Marion Derks kijkt toe. Foto:

Eerste lammetjes geboren bij schaapskudde

8 februari 2021 om 12:45 Algemeen

ERMELO - In de nacht van 2 op 3 februari is het eerste lammetje van de schaapskudde van Ermelo geboren. Het is een rammetje en ‘moeder en kind’ maken het goed. Het zal niet lang duren tot de geboortegolf op gang komt; 4 februari waren er al drie rammetjes en twee ooitjes. Stichting Schapedrift verwacht dit jaar zo’n 180 lammetjes bij 159 drachtige ooien. Een drukke, maar mooie tijd breekt aan voor de herders en vele vrijwilligers die helpen. De schapen en lammeren worden dag en nacht in de gaten gehouden en er is veel verzorging nodig.

Carrie ten Napel adopteert eerste lammetje

TV presentatrice en sportjournaliste Carrie ten Napel heeft het eerste lammetje geadopteerd. Het rammetje heeft de naam Max gekregen; vanwege haar werk bij Omroep MAX. Carrie draagt als inwoner van Ermelo de kudde van Stichting Schapedrift in Ermelo een warm hart toe en ze vindt het een eer om dit te mogen doen. Carrie is met haar kinderen een regelmatige bezoeker van de schaapskooi.

Adopteer een lammetje

Jij kunt ook een lammetje adopteren! Aanmelding is mogelijk op het terrein bij de schaapskooi van Ermelo of via de website www.schapedrift.nl. Adoptie van een lammetje kost € 20,00. Als dank voor de adoptie krijg je een knuffeltje en een kleurplaat en je mag een naam verzinnen voor een lammetje. Exclusief voor adoptieouders is er een fotomoment bij de lammetjes in de schaapskooi; de uitnodiging hiervoor ontvang je per e-mail. Met jouw (symbolische) adoptiebijdrage help je mee aan het behoud van de schaapskudde van Ermelo. 

Beelden uit de schaapskooi

De schaapskooi staat vol met ooien die de komende weken gaan lammeren. Er zijn kraamhokjes gebouwd, waarin de schapen met hun pasgeboren lammeren gedurende de eerste dagen verblijven zodat ze goed in de gaten gehouden kunnen worden. Herders en helpers zijn dag en nacht in touw om de schapen en lammeren te verzorgen.

Helaas is er in deze coronatijd geen gelegenheid om bij de schaapskooi naar binnen te kijken zoals andere jaren. Daarom wordt vanaf 6 februari voor het bezoekerscentrum gedurende enkele weken een groot LED-scherm geplaatst dat rechtstreeks beelden vertoont vanuit de schaapskooi. De huur van dit scherm is mogelijk gemaakt door o.a. deelnemers aan de Veluwse Trailrun en AGO Financieel en Fiscaal Advies. Zo kunnen bezoekers tóch deze lammertijd meebeleven. Na een paar weken zijn de lammeren en schapen bij goed weer overdag in het weiland te zien.

Bezoekers welkom

Bezoekers zijn welkom op het terrein van de schaapskooi; er is voldoende ruimte om onderling afstand te kunnen houden. Bij de ingang van het bezoekerscentrum zijn -op dit moment alleen- consumpties af te halen en er kunnen lammetjes geadopteerd worden. De eerste week worden bezoekers getrakteerd op beschuit met muisjes. Op het terrein moet iedereen zich aan de geldende coronaregels houden; het moet zowel voor bezoekers als voor vrijwilligers die er werken veilig zijn. Wij vragen ook van bezoekers om zich aan de regels te houden. Het terrein is geopend op woensdag, vrijdag en zaterdag van 10.30-16.00 uur en zondag van 12.30 -16.00 uur. In de voorjaarsvakantie, van 12 t/m 28 februari, is het dagelijks geopend.

Bereikbaar

De schaapskooi en het bezoekerscentrum Ermelosche Heide staan aan de Postweg, alleen bereikbaar via de Drieërweg tussen Ermelo en Speuld. Tel. 0577-407254. Meer informatie op www.schapedrift.nl.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie