Afbeelding

Nog veel vraagtekens parkeergarage

5 maart 2021 om 15:50 Algemeen

Ermelo - De fracties in de Ermelose gemeenteraad gaan met de projectontwikkelaars van de plannen rond de Markt in gesprek om te zien hoe tegemoet gekomen kan worden aan de overeenkomst met de gemeente dat hier 360 parkeerplaatsen moeten worden gerealiseerd. Waarvan 250 in de blauwe zone.

Wijnand Kooijmans

Dat is de uitkomst van een eerste bespreking van een door het college van burgemeester en wethouders opgestelde maquette van de bouw van een bovengrondse parkeergarage. Dat gesprek kan echter vermoedelijk niet eerder dan in april plaatsvinden waarbij het ook waarschijnlijk is dat dit gesprek niet in de openbaarheid gevoerd gaat worden.

In een brief aan de raad hebben de vier betrokken projectontwikkelaars aangegeven dat ten onrechte de indruk is ontstaan dat de parkeergarage er moet komen voor de realisering voor hun plannen. Het gaat dan onder meer om de komst van de Action, nieuwbouw van de Plus supermarkt en uitbreiding van de Aldi.

Een parkeergarage is voor hen niet direct nodig. Indien het een optie is voor de raad de benodigde parkeerplaatsen te realiseren door aankoop van gronden achter het gemeentehuis bespreekbaar te maken heeft dat hun voorkeur. Maar ook wordt door hen de raad opgeroepen om de motie voor het behoud van de bomen op de Markt te heroverwegen gezien het grote aantal bomen dat moet sneuvelen voor een parkeergarage.

Met de bouw van de Plus en de Action wordt gestart direct na de bouwvakvakantie. Wanneer de uitbreiding van de Aldi start is op dit moment nog niet bekend. Doel van het college is, zo zegt wethouder Laurens Klappe, de overeenkomst na te komen waarin de komst van 360 parkeerplaatsen na te komen. Waar de raad zich alleen gebonden voelt aan de 338 parkeerplaatsen die zijn vastgelegd in het bestemmingsplan.

Het college van burgemeester en wethouders was er lange tijd van overtuigd dat alternatieven niet bespreekbaar waren waarbij ook de benodigde grond nog niet het eigendom was van de gemeente. Inmiddels is dat wel zo en is onder meer grond aangekocht op de hoek van de Chevallierlaan. Hier kunnen ook extra parkeerplaatsen worden gerealiseerd.

Ook speelt mee dat het college aanvankelijk dacht dat voor de bouw van de parkeergarage weinig bomen zouden hoeven te sneuvelen. De praktijk wijst inmiddels uit dat dit wel het geval is. Voor de bouw van de Plus en de Action moeten drie grote en twee kleine eiken worden gekapt. Aangegeven wordt dat wel moet worden beseft dat het behoud van de overige bomen verder gaat dan het niet kunnen aanleggen van twee of drie parkeerplaatsen.

Het voormalige pand van de ING is inmiddels verkocht. Of de daarachter gelegen parkeerplaatsen openbaar parkeerterrein kunnen betwijfelt Klappe. Hij denkt dat de nieuwe eigenaar van de gronden deze plaatsen wil behouden voor zijn eigen plannen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie