Afbeelding
Foto: Pixabay

Groen licht woningbouw Fokko Kortlanglaan

5 maart 2021 om 16:08 Algemeen

Ermelo - De plannen voor woningbouw op de locatie Fokko Kortlanglaan 150-152 lijken doorgang te kunnen vinden. De meeste raadsfracties stemmen hiermee in, zij het dat men op enkele punten hardere toezeggingen wil.

Wijnand Kooijmans

Op de nu zeer verrommelde plek staat een in 1930 gebouwde boerderij. Die moet plaatsmaken voor zes sociale huurwoningen en twee vrijstaande woningen. Initiatiefnemer is Vierhouten Onroerend Goed uit Ermelo. Daarnaast komt er een geluidswal die al is bestemd en wordt de aanwezige natuur versterkt met onder meer een vijver.

Luuk van Beek (BurgerBelangen) is tevreden met het nieuwe plan nadat het oorspronkelijke plan in 2018 door de raad op het laatste moment werd afgeschoten. Met name de komst van sociale woningbouw ziet hij als winstpunt maar wil het liefst garanties dat deze woningen vijftig jaar ook als zodanig bestemd blijven. Het afschieten van het plan destijds wordt door de eigenaar gezien als een dusdanige zeperd dat hij eerst de garantie wil dat de meerderheid mee wil werken aan het plan.

Evelien Kars (Progressief Ermelo) wil de sociale huurwoningen ook liever langer dan tien jaar als zodanig zien gegarandeerd. Ze maakt zich wel zorgen om de aan te leggen natuur en wil garanties dat deze ook als zodanig behouden blijft. Hoewel niet direct horend bij dit plan ziet ze ook graag een oplossing voor het vrachtverkeer in dit gebied.

Cor Louwerse (CDA) ziet voor- en nadelen in het plan. Dat laatste vooral omdat hiermee wordt afgeweken van het in 2018 vastgestelde bestemmingsplan waarin alleen lintbebouwing wordt toegestaan terwijl nu een breder gebied bebouwd gaat worden. Het liefst wil hij de spelregels niet tijdens het spel wijzigen. Maar vindt dat het totale gebied en dan met name De Kleine Driehoek bij het plan moet worden betrokken. Onder meer kan daar ruimte komen voor de bouw van Tiny Houses. Het totale gebied maakt nu een verloederde indruk.

Pieter Stam (SGP) spreekt over vergane glorie uit het verleden. Hij is blij dat ruim wordt voldaan aan de eis van minimaal vijftig procent sociale woningbouw.

De verrommeling is volgens Jet Weigand (ChristenUnie) reden om in te stemmen met de plannen omdat het behoud van het rommelige gebied in de huidige staat helemaal geen oplossing is. Wel wil ze garanties voor behoud van het natuurgebied omdat nu niet duidelijk is wie de eigenaar wordt.

Wethouder Laurens Klappe geeft aan dat de wensen van de raad worden meegenomen in het gesprek met de initiatiefnemer en verwacht dat men er samen wel uitkomt. Aan het opstellen van een plan voor De Kleine Driehoek wordt al gewerkt. Onder meer door al te beginnen met het opruimen van de rommel op de gemeentelijke gronden. Andere eigenaren zijn daartoe ook bereid.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie