Afbeelding
Foto: Hans van Oosterhoudt

Bezwaar tegen uitspraak De Beek

16 maart 2021 om 07:30 Algemeen

Ermelo - Door de gemeente Ermelo wordt bezwaar aangetekend tegen een uitspraak van de rechtbank Midden Gelderland waarin een opgelegde dwangsom van het college van burgemeester en wethouders is vernietigd. Het gaat om een pro forma bezwaar bij de Raad van State.

Wijnand Kooijmans

Door het college is in 2018 een vergunning verleend aan een inwoner van Ermelo voor de bouw van een woning met bijgebouw aan De Beek. Bedoeling van het college was dat een al aanwezige woning zou worden gesloopt maar een daadwerkelijke sloopverplichting is niet met zo veel woorden in de vergunning opgenomen.

Toch besloot het college in juli 2020 een dwangsom op te leggen aan de eigenaar van de woning waarin hem werd opgedragen de oude woning te slopen. De man maakte daar tegen bezwaar tegen maar gaf aan de woning wel te willen slopen zodra de bewoner (toen 94) deze niet meer in gebruik heeft. Door het college werd het beroep ongegrond verklaard waarna de eigenaar beroep instelde en om een voorlopige voorziening heeft gevraagd.

De rechter gaf al tijdens de zitting aan veel waarde toe te kennen aan het feit dat in de vergunning geen sloopverplichting is opgenomen. En daardoor het college geen termijn op kan leggen aan de eigenaar waarbinnen de woning moet worden gesloopt. Tijdens een schorsing van de zitting is met de eigenaar overgekomen dat de woning maximaal vijf jaar mag blijven staan. In de uitspraak van de rechter is de dwangsom vernietigd.

Voor het college is het nu de vraag of de afgesproken termijn van vijf jaar wel overeind blijft. Om deze reden wordt het instellen van hoger beroep als een goede stap gezien. In de tussentijd kunnen de gesprekken met de eigenaar worden voortgezet over de sloop van de woning. Met het hoger beroep wordt daarnaast beoogd de uitspraak van de rechtbank te laten vernietigen en het beroep ongegrond te laten verklaren.

Buren

Bovendien wordt gevonden dat op de uitspraak van de rechter wel wat valt af te dwingen. In de vergunning is wel opgenomen dat van de sloop van de oude woning melding moet worden gedaan. Volgens het college is daarmee duidelijk aangegeven dat deze woning gesloopt moest worden. Door het college wordt wel erkend dat het risico bestaat dat het hoger beroep van de gemeente ongegrond wordt verklaard. Indien er dan geen afspraken met de eigenaar kunnen worden gemaakt betekent dit dat de sloop niet kan worden opgelegd en beide woningen er legaal staan. Daarnaast speelt mee dat de buren van het betrokken perceel belang hebben bij de sloop van de woning omdat zij ook graag een tweede woning willen bij hun woning. De te slopen woning staat dit in de weg omdat deze dicht bij de erfgrens ligt.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie