Afbeelding
Foto: Pixabay

Blauwe zone oplossing voor parkeren

19 maart 2021 om 17:03 Algemeen

Ermelo - Uitbreiding van de blauwe zone wordt door enkele partijen gezien als mogelijke oplossing voor het niet hoeven realiseren van een parkeergarage in de omgeving van de Markt. Het gaat dan om uitbreiding van 250 naar 300 plaatsen.

Wijnand Kooijmans

Dat werd duidelijk tijdens een beeldvormende vergadering. De parkeergarage is gepland om te voldoen aan de afspraken met projectontwikkelaars en ondernemers in totaal 360 parkeerplaatsen te realiseren. Maar stuit op groot verzet bij vrijwel alle fracties in de gemeenteraad van Ermelo.

De raadsfracties gaan 7 april met de betrokken ondernemers in gesprek om te zien welke bereidheid daar bestaat om eventueel met minder parkeerplaatsen genoegen te nemen. Mede ook omdat de zienswijzen over parkeren zijn gewijzigd.

Volgens adviseur Tanne van Nispen zijn ondernemers bereid mogelijke oplossingen te bespreken maar houden zij wel vast aan de toegezegde 360 parkeerplaatsen. Dat stuit op kritiek van Monique van den Broek (VVD). Die vindt dat ze door vast te houden aan dat aantal parkeerplaatsen eigenlijk niet willen meedenken. “Ik zie meedenken toch anders.

Op de vraag van Evelien Kars (Progressief Ermelo) wat de gevolgen zijn van de eerder aangenomen bomenmotie als het gaat om het aantal parkeerplaatsen zijn dat er vijftien tot twintig volgens Van Nispen. De motie heeft tot doel zo veel mogelijk groen te sparen op de Markt. Belangrijk vindt Kars gezien alle emoties die zijn los gekomen rond de kap van drie eiken op de Markt.

Ronald van Veen (ChristenUnie) ziet uitbreiding van de blauwe zone, zoals gesuggereerd door Kars, zeker als een mogelijke oplossing. Hij krijgt nog antwoord op zijn vraag hoeveel ontheffingen er zijn voor parkeren in de blauwe zone. Volgens wethouder Laurens Klappe gaat het vooral om bestaande ontheffingen en worden nauwelijks meer nieuwe afgegeven. Gestreefd kan worden de bezitters van een ontheffing verder af te laten parkeren van de winkels, ook de plaatsen die nu worden ingenomen door boa’s en de politie.

Voor Bart van der Knaap (BurgerBelangen Ermelo) blijft het een vreemde zaak hoe in het bestemmingsplan 338 parkeerplaatsen zijn vastgelegd en in een contract met de ondernemers 360. Volgens wethouder Klappe is een vorig college er vanuit gegaan dat de 360 plekken wel binnen het bestemmingsplan konden worden gerealiseerd en is dit achteraf niet het geval geweest.

Volgens Klappe is het nakomen van het contract rond de 360 parkeerplaatsen de enige reden van het idee deze via een parkeergarage te realiseren. Nu de gemeente beschikt over een stuk grond aan de Chevallierlaan kan dat worden meegewogen in een plan om van de parkeergarage af te zien.

Van der Knaap en Erik van der Weide (CDA) maakten duidelijk parkeren op het Raadhuisplein te willen behouden.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie