Afbeelding
Foto: Shutterstock

Verplaatsing bedrijven is van de baan

17 mei 2021 om 17:01 Algemeen

Ermelo - Verplaatsing van bedrijven vanuit de Strokelstrook is van de baan. Daarover zijn de partijen in de Ermelose raad het wel eens. Ze willen, zo werd duidelijk tijdens een beeldvormende vergadering, dat nu haast wordt gemaakt met de definitieve invulling van het gebied, vast te leggen in een nieuw bestemmingsplan.

Wijnand Kooijmans

Namens de Stichting WBRT (Woon en Recreatiebelangen Tonselse Veld) gaf voorzitter Bert Groeneveld aan dat de uitkomst van groot belang is voor het gebied. Hierin zijn 32 recreatieparken gevestigd met een eigen dynamiek van veel wandel- en fietsverkeer zonder dat hiervoor vrij liggende paden bestaan.

Namens pallethandel Ten Hove geeft Jo Anne Schreuder aan graag gewijzigd te zien dat het project actualisatie van de Haspelstrook niet wordt beëindigd maar dat gewerkt gaat worden aan de toekenning van een passende bestemming van de Haspelstrook. En dit vast te leggen in een nieuw bestemmingsplan.

Wethouder Laurens Klappe staat wel open voor een dergelijke aanpassing, zonder dat hij daarover een concrete uitspraak kan doen. Hij staat ook positief tegenover de wens dat snel actie wordt ondernomen om tot een definitieve oplossing te komen. Met ondernemers zijn de eerste gesprekken al gevoerd. Ook wordt met de stichting gesproken worden.

Bij het geheel speelt ook dat pallethandel Ten Hove inmiddels dwangsommen zijn opgelegd om illegale activiteiten te beëindigen. Hierover is ook gesproken met de eigenaar van de pallethandel. Het is, als hij het niet eens is met de dwangsommen, aan de ondernemer bezwaar tegen aan te tekenen. Meerdere raasfracties geven aan de termijnen van de dwangsommen het liefst wel verruimd te zien. Of als er zicht is op legalisatie de dwangsommen op te schorten.

Han Wilhelm (BurgerBelangen Ermelo) heeft vraagtekens bij het lang uitblijven van het verplaatsingsonderzoek. Volgens wethouder Klappe is in 2014 wel met Ten Hove gesproken over een mogelijke verplaatsing. Uitkomst was dat dit niet haalbaar was. Bij het aantreden van het huidige college is besloten dat dit niet het gewenste onderzoek was. Wel betreurt hij dat dit lang heeft geduurd.

Wilhelm heeft kritiek op het feit dat de gemeente lang heeft gewacht met het opleggen van dwangsommen en daardoor bij de ondernemers de indruk heeft gewekt dat het wel goed komt. Volgens hem staan de bedrijven wel voor de taak hun activiteiten af te schakelen. En daarom toch moeten kijken of verplaatsing niet de beste oplossing is.

De meerderheid van de raadsfracties kiest voor een oplossing waarin bestaande activiteiten zo veel mogelijk worden gelegaliseerd. Waarbij wel uiterst voorzichtig met alle belangen van alle betrokken partijen moet worden omgegaan. Het college staat wel voor de opgave 35 vragen van de WBRT te beantwoorden.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie