Scheikundeles in het laboratorium van basisschool De Klokbeker.
Scheikundeles in het laboratorium van basisschool De Klokbeker. Foto: Eigen materiaal

Het schoolgebouw van de toekomst

19 mei 2021 om 09:00 Algemeen

Ermelo - “Als school streven we ernaar dat alle kinderen hier uiteindelijk weggaan met een volle rugzak aan vaardigheden. En dat gaat verder dan cognitieve kennis. We willen kinderen stimuleren op het gebied van hun unieke talent. De inrichting van het schoolgebouw moet daarbij aansluiten.”

Frieda Fennell

Als onderdeel van het integraal huisvestingsplan van de gemeente Ermelo worden vijf van de zes scholen van de overkoepelende organisatie VPCO de komende jaren gerenoveerd of geheel nieuw gebouwd. Ze voldoen niet aan de duurzaamheidseisen zoals die aan schoolgebouwen gesteld worden. De Klokbeker is er één van. Lange, smalle gangen en linoleum vloeren in roodbruine kleuren; het schoolgebouw ademt de nostalgie van de jaren tachtig en doet geen eer aan het vooruitstrevende karakter van de school.

Directeur Hans van Schanke vertelt: ”We hebben geen airco maar arco, alle ramen constant open, en zelfs dat is soms niet nodig want de tocht komt gewoon door de kozijnen en ramen. Het gebouw staat op de nominatie om gerenoveerd te worden of (gedeeltelijk) gesloopt ten behoeve van nieuwbouw. Dit jaar stelt de gemeente een budget beschikbaar. Hoe groot het budget is dat ze ons zullen toekennen, weten we nog niet.”

Desalniettemin zit de school niet stil. De aangestelde werkgroep huisvesting denkt al proactief vooruit. Het gebouw dat nu wordt neergezet, moet geschikt zijn voor de komende veertig jaar. Ook al is het nu nog moeilijk te bepalen hoe het onderwijs er tegen die tijd uitziet. Van Schanke: “Een toekomstproof gebouw betekent dynamisch en multifunctioneel. Geen standaard lokalen, maar multifunctionele ruimtes met bijvoorbeeld schuifwanden. Een gebouw dat ook na schooltijd gebruikt kan worden door andere partijen en dat uiteraard energie-neutraal is. Maar bovenal willen we ruimte geven aan het talent van ieder kind. Zodat ieder kind zich optimaal ontwikkelt en het maximale uit zichzelf haalt.”

Handwerk én breinwerk

De Klokbeker staat bekend om zijn technieklokaal en laboratorium. Met een eigen ontwikkelde lesmethode doen leerlingen, onder leiding van de techniekjuf, onderzoekjes. Zo’n lokaal zal terugkomen in het nieuwe gebouw net zoals materialen voor lessen over IT, elektra en loodgieten. Maar denk ook aan een podium voor dans- en muziektalent.

Van Schanke: “Ik wil elk kind de groeimogelijkheden bieden die bij hem of haar passen. Niet ieder kind hoeft naar de havo of het hoger onderwijs. Het gaat erom dat een kind met plezier naar school gaat. Sommige kinderen hebben bijvoorbeeld baat bij bewegend leren, ook daar hebben we oog voor. Wat ik voor me zie is een school voor kinderen van 0 tot 14 jaar waarin de kinderen zich zo optimaal mogelijk kunnen ontwikkelen. Daarbij wil ik methoden inzetten die zich reeds bewezen hebben. Het schoolgebouw is hierin een belangrijke schakel. In 2024 hopen we het nieuwe schoolgebouw in gebruik te kunnen nemen.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie