Afbeelding

Voorwaarden voor hippisch centrum

18 juni 2021 om 12:25 Algemeen

ERMELO -  De Koninklijke Nederlands Hippische Sportfederatie (KHNS) mag doorgaan met de plannen voor de wijziging van het bestemmingsplan voor het hippisch centrum aan de Beek in Ermelo. Maar het Geldersch Landschap en Kasteelen stelt het uitvoeren van allerlei onderzoeken als voorwaarde.

Wijnand Kooijmans

Ook moet door de KNHS een plan worden overlegd rond de inpassing in de natuur en het landschap dat moet worden gedragen door betrokken partijen in de directe omgeving. De KNHS wordt tot actie gedwongen omdat het Geldersch Landschap en Kasteelen hen dwingen een in 2003 gesloten overeenkomst alsnog tot uitvoering te brengen.

Dit heeft geleid tot het opstellen van een plan de natuur in te richten maar hiervoor is een wijziging van het bestemmingsplan noodzakelijk. In het plan is onder meer opgenomen het verbeteren van de ecologische ontwikkeling van de Staverdense Beek en daarmee het aangrenzende eigendom van het hippisch centrum.

Het betreft onder meer de aanleg van nieuwe natuur welke voornamelijk komt te liggen in de wisselende brede strook langs de gehele beek. Een groot deel van deze grond wordt door de KNHS overgedragen aan het Geldersch Landschap en Kasteelen. De beek moet een door kwelwater gevoerde bosbeek worden.

Op de grens van het weiland gaat de strook over in een boszoom en – mantel waarbij verschraald wordt. Blad en afgebroken boomstammen en takken mag leiden tot het enigszins opstuwen van de beek en daarmee tot verbreding van de beek.

In het plan is ook opgenomen het verbreden van de mogelijkheden voor het houden van hippische evenementen en de aanleg van paardenbakken of paddocks in het weiland bij de ingang van het hippisch centrum. Het centrum moet hierdoor beter te exploiteren worden.

Het Ermelose college geeft aan dat medewerking aan het plan betekent dat de resterende kwaliteit van het historische kleinschalige agrarische landschap tussen de open landschappen van het Houtdorperveld en beekdal verder afneemt. De aanvraag houdt een verdere uitbreiding van trainings- en dresseervoorzieningen in. Het college geeft aan dat dit een gevolg is van het door de gemeenteraad genomen besluit de KNHS de ruimte te geven haar ambitie te verwezenlijken om de locatie te ontwikkelen tot een nationaal hippisch centrum.

Omwonenden

De KNHS moet de plannen bespreken met de omwonenden. De gemeente geeft aan hierin een bescheiden rol te spelen. Wel wordt door de gemeente voor belanghebbenden een bijeenkomst gehouden voor het stellen van vragen en het eventueel indienen van zienswijzen (bezwaren).

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie