Afbeelding
Foto: Pixabay

Experiment rond toewijzen woningen

5 juli 2021 om 11:33 Algemeen

ERMELO - Bij de toewijzing van de woningen voor tijdelijke huisvesting aan de Beemdweg wordt via een experiment een afwijkende procedure gevolgd ten aanzien van het toewijzen van de woningen. Kandidaten dienen te solliciteren naar een woning.

Wijnand Kooijmans

 De woningen worden aangeboden via het portaal hurennoordveluwe.nl Dit betekent dat woningzoekenden die reageren hier ingeschreven moeten staan. Wie solliciteert krijgt een intakeformulier waarin zij moeten motiveren waarom zij graag aan de Beemdweg willen wonen en wat zij aan het slagen van het project kunnen bijdragen. 

Aan de hand van de formulieren worden een aantal kandidaten uitgenodigd voor een gesprek. Aan de hand van het verloop van de gesprekken wordt een keuze gemaakt welke kandidaten de woning krijgen aangeboden. Daardoor kan ook gewaarborgd worden dat er een goede mix ontstaat van toekomstige bewoners.

Het experiment met het toewijzen van de woningen loopt in eerste instantie tot 1 januari 2025. Afhankelijk van de in 2024 vast te stellen nieuwe huisvestingsverordening wordt bekeken of dit experiment na deze datum nog nodig is of dat deze manier van toewijzen past binnen de dan geldende huisvestingsnorm.

Huurders tot 28 jaar krijgen in beginsel een contract aangeboden voor een periode van vijf jaar. Mensen die afkomstig zijn uit de maatschappelijke opvang of waarbij sprake is van een sociale noodsituatie krijgen een contract van twee jaar. Naast de twintig woningen die geplaatst en verhuurd gaan worden valt ook de boerderij aan de Beemdweg binnen het project. Na afloop van het huurcontract van de bewoner, gaat deze boerderij per kamer verhuurd worden aan maximaal drie personen. Voor de toekomstige bewoners van de boerderij gelden in principe dezelfde voorwaarden als voor de tijdelijke woningen. De verhuur van de boerderij is door de gemeente uitbesteed aan de Huischmeesters.

Van de woningen is 75 procent bestemd voor jongeren en 25 procent voor spoedzoekers. Kandidaten die in de gemeente Ermelo wonen of een maatschappelijke en/of economische binding hebben krijgen voorrang. De grootte van een huishouden mag maximaal één persoon omvatten.

Door het college van burgemeester en wethouders wordt aangegeven dat het welslagen van het project voor een groot deel afhankelijk is van een goede bewonersmix. Daarbij wordt onderscheid gemaakt tussen ‘vragers’ en ‘dragers.’ Tot de vragers worden mensen gerekend die op enige wijze ondersteuning nodig hebben. De dragers zijn bewoners die een (extra) maatschappelijke bijdrage kunnen leveren.

Uwoon wordt verantwoordelijk voor extra toezicht op de aspecten schoon, heel en veilig en het behandelen van klachten over onder meer overlast. Toekomstige bewoners moeten hiervoor een extra bijdrage van 5,80 euro betalen per maand.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie