Afbeelding
Foto: Wijnand Kooijmans

Kunnen evenementen straks nog wel?

5 juli 2021 om 12:03 Algemeen

Ermelo -  Het Ermelose college van burgemeester en wethouders heeft een nieuw evenementenbeleid vastgesteld. Maar voor de organisatoren is het de grote vraag of zij op basis van dit beleid straks nog wel evenementen kunnen houden.

Wijnand Kooijmans

Het grote knelpunt is het aantal decibels dat mag worden geproduceerd. In de avonduren is dat niet meer dan zeventig decibel en dat overtref je snel tijdens een evenement. De proef werd al op de som genomen door de tussen de honderd en honderdvijftig mensen die gehoor gaven aan de protestoproep van Yme Woensdregt op ’t Weitje.

Door hem was een oproep gedaan naar dit evenemententerrein te komen om te juichen en dan het aantal decibels te meten. Dat bleek, onder het toeziend oog van onder meer wethouder Laurens Klappe en het raadslid Bart van der Knaap, uit te komen op rond de negentig decibel. Daarmee wordt duidelijk dat het moeilijk wordt een bandje te laten optreden.

Het aantal decibels is omlaag gebracht naar aanleiding van klachten over geluidsoverlast. In dat kader wordt onder meer met een vinger gewezen naar bewoners van het woningcomplex dat nabij ’t Weitje is verrezen. Aangenomen wordt dat veel klachten van hen afkomstig zijn hetgeen als onrecht wordt ervaren. Gesteld wordt dat zij er van op de hoogte waren van het feit dat op ’t Weitje evenementen worden gehouden. Evenementen met veel lawaai zouden, volgens de nieuwe richtlijnen, eigenlijk alleen maar op Strand Horst kunnen worden gehouden.

De gemeente heeft altijd aangegeven maatregelen te treffen om onder meer gehoorschade bij bezoekers van evenementen te voorkomen. Vanwege mogelijke geluidsoverlast mogen evenementen vrijdag- en zaterdagavond niet langer dan tot half twaalf doorgaan. Op overige avonden is dit elf uur. Een voorstel een uitzondering te maken voor Koningsdag kreeg in de raad geen handen bij de meerderheid op elkaar.

Burgemeester Dorine Burmanje heeft al aangegeven dat zeker het laatste woord nog niet gesproken zal zijn over het nieuwe evenementenbeleid. In het beleid is wel opgenomen dat bij wijze van proef bij maximaal twee evenementen op ’t Weitje een iets hoger aantal decibels is toegestaan. Dat werd overigens tijdens de demonstratie van de aanwezigen al overschreden.

Ten aanzien van het plaatsen van tv-schermen door de horeca heeft het college twee uitgangspunten opgesteld. Dat mag binnen de horecazaak en een vast bijbehorend terras. In de wintermaanden mag, bij slechte weersomstandigheden, op de dag van de wedstrijd ook tijdelijk een tent worden geplaatst.  Voor het plaatsen van een groot tv-scherm is wel een evenementenvergunning noodzakelijk.

Voorwaarde voor evenementen is dat de organisatoren vooraf in gesprek moeten gaan met de omwonenden van de locatie van het evenement. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie