Afbeelding
Foto: Pixabay

Meerderheid raad Harderwijk voor bouw twintig microwoningen

9 juli 2021 om 10:25 Algemeen

Een definitief besluit moet nog worden gekozen. Maar duidelijk is dat de meerderheid van de partijen in de Harderwijker gemeenteraad kiest voor de bouw van twintig microwoningen in het gebied De Groene Zoom. Alleen Gemeentebelang en GroenLinks zijn nog tegen.

Wijnand Kooijmans

HARDERWIJK - Kritiek komt er  van inspreker Jasper Vijfhuizen die de belangen vertegenwoordigd van 173 mensen die hun handtekeningen hebben gezet onder een petitie tegen de bouw. Hij heeft het gevoel dat het college van burgemeester en wethouders al besloten heeft dat de woningen er komen terwijl de raad nog een besluit moet nemen. Omwonenden voelen zich, volgens hem, niet gehoord. De belangen van de das als bedreigde diersoort worden niet gerespecteerd en is, volgens Vijfhuizen, onduidelijkheid over het financieel haalbaar zijn van het plan. Volgens hem gaat het om verschillende vennootschappen waarin geen geld zit.

Met name wethouder Jeroen de Jong wordt valsheid in geschrifte verweten als het gaat om de goedkeuring van de provincie Gelderland in het kader van de Wet natuurbescherming. De gegevens daarvan zouden verouderd zijn. Tegen deze aantijging werd stelling genomen door een meerderheid van de raad die vindt dat de bewijzen ontbreken. Het verwijt dat dassendeskundige Wil Schreuder niet bij het plan is betrokken wordt onterecht gevonden omdat de afspraak is dat die, pas na een besluit van de raad, door de gemeente wordt ingeschakeld voor het geven van advies over de bescherming van de das.

Bert Holleman (Gemeentebelang) vindt het wel een mooi project maar op de verkeerde plek. Hij blijft bij zijn mening dat de bouw indruist tegen de structuurvisie voor het gebied De Groene Zoom. De das vindt in zijn ogen onvoldoende bescherming en het plan druist in tegen de belofte dat het college van burgemeester en wethouders hier voor een rustige leefomgeving zouden zorgen. Ook vindt hij dat te gemakkelijk over de 173 handtekeningen wordt heen gewalst.

Matthijs van der Mannen vindt het plan op zich aantrekkelijk maar alleen gesitueerd op de verkeerde plek. Hij vindt dat de procedure rond de Wet natuurbescherming opnieuw moet worden gedaan. Wordt de vergunning dan afgegeven is hij eventueel bereid over zijn bezwaren heen te stappen.

De meerderheid van de raad vindt de bouw van de twintig microwoningen een goed initiatief omdat het ook gaat om een vernieuwend plan. Bovendien bestaat er grote behoefte aan woningen in de gemeente Harderwijk, ook aan kleine woningen zoals nu gepland. Men geeft aan de 173 handtekeningen wel serieus te nemen maar een andere afweging te maken. 

Edwin Enklaar (Harderwijk Anders) vindt dat de regels rond de natuurwaarde van het gebied voldoende zijn onderbouwd. “De provincie is akkoord met het plan, hoe kunnen wij dan tegen zijn.” Wethouder Jeroen de Jong geeft aan dat naar de verkeersveiligheid nog wordt gekeken maar men op dit punt mede afhankelijk is van Ermelo omdat de Horloseweg op grondgebied van deze gemeente ligt. Onder meer wordt gedacht aan een zone van dertig kilometer per uur, onder meer ter bescherming van de das.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie