Afbeelding
Foto: Shutterstock

Vertrek directeur gevolg werkwijze

23 juli 2021 om 17:54 Algemeen

Ermelo - Het vertrek van de voormalige directeur van de Stichting Welzijn Ermelo is mede ingegeven door de nieuwe werkwijze die de gemeente Ermelo vraagt van de stichting. Dat zegt wethouder Hans de Haan. Naast de nieuwe werkwijze zijn ook de subsidies over de periode 2018-2021 nu afgewikkeld.

Wijnand Kooijmans

De stichting wordt momenteel bestuurd door interim-directeur Hattum Palma. Daarnaast is er een Raad van Toezicht onder leiding van Harco de Bruin. Bij de stichting werken 22 professionals en rond de driehonderd vrijwilligers. Het vertrek van de toenmalige directeur is overigens geen kwestie waarmee de gemeente zich heeft bemoeid. Dat heeft in goed overleg plaatsgevonden tussen directeur en de Raad van Toezicht.

Hans de Haan zegt dat de gemeente de problemen rond de subsidie uit het verleden heeft opgeruimd waarbij de afgelopen tijd is gewerkt naar een nieuwe opdracht voor de stichting die aansluit bij de ambitie van de gemeente. “Wij geven gericht aan welke rol de stichting moet vervullen binnen het sociaal domein.”

Het gaat dan onder meer dat de gemeente graag ziet dat meer aandacht wordt besteed aan preventie waardoor hoge kosten van de inschakeling van hulpverleners achteraf kan worden voorkomen. Ook wil de gemeente dat de stichting meer een spil wordt op tal van terreinen, zoals de dorpendeal, de buurtkamer Ermelo-Noord en het jeugd- en jongerenwerk. Dat maakt dat op sommige terreinen mogelijk meer gemeentelijk geld moet worden ingezet dat in de praktijk moet leiden tot lagere uitgaven voor bijvoorbeeld het inschakelen van zware zorg.

“We willen weten wat de stichting bijvoorbeeld doet met wijkgericht werken. Welke rol ze kunnen spelen als het gaat om tal van voorzieningen.” De Haan verwacht dat met de komst van een nieuwe directeur de gemeentelijke doelen beter kunnen worden bereikt. “Al hebben wij waardering voor het werk dat de voormalige directeur heeft gedaan. Wij zijn uiteindelijk de partij die het werk dat door de stichting wordt verricht betaald.”

De andere werkwijze blijft overigens niet beperkt tot de stichting welzijn. Ook voor het centrum jeugd en gezin gaan andere doelstellingen een rol spelen, zo geeft wethouder De Haan aan. “Met preventie willen wij te veel doorverwijzingen naar zwaardere vormen van hulp vermijden.”

Het besluit van het college van burgemeester en wethouders kent over de jaren 20218 tot 2020 een definitieve subsidie van in totaal ruim vier miljoen euro beschikbaar. Voor het lopende jaar wordt een voorschot verleend van 1.435.120,98 euro. Gekeken wordt nog of een bedrag van 60.000 euro wegens minder inkomsten als gevolg van corona kan worden gedekt via een coronaregeling van het Rijk.

De verwachting is dat in 2022 een nieuwe directeur kan aantreden die de nieuwe koers verder kan uitwerken. De aanzet is aan de interim-directeur.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie