Afbeelding
Foto: Shutterstock

Putten wordt gemist in samenwerking

30 juli 2021 om 15:13 Algemeen

Ermelo - Vier ondernemersverenigingen hebben aangegeven de gemeente Putten te missen in de samenwerking tussen Harderwijk, Ermelo en Zeewolde. Zij stellen dit in een manifest aan de colleges van burgemeester en wethouders van de vier gemeenten en de colleges van gedeputeerde staten van de provincies Gelderland en Flevoland.

Wijnand Kooijmans

 Het gaat om de bedrijvenkringen Harderwijk, Ermelo en Putten en de Bedrijfskring Zeewolde. Ze geven in het manifest aan kennis te hebben genomen van de plannen voor intensievere bestuurlijke samenwerking tussen de gemeenten Harderwijk, Ermelo en Zeewolde. De samenwerking moet uitmonden in een gebiedsagenda die wordt vertaald naar projecten die de gemeenten gezamenlijk gaan uitvoeren.

Op zich wordt dat toegejuicht door de betrokken bedrijvenkringen omdat dit van belang is voor de gehele regio. Maar vinden wel dat er geen kansen onbenut mogen worden gelaten en daarom een bredere en meer verdiepende consultatie van belanghebbenden in de komende periode wenselijk is.

Aangegeven wordt dat men blij is dat gemeenten inzetten op samenwerking. De opheffing van de regio Noord Veluwe heeft in de visie van de bedrijvenkringen vooral verlies opgeleverd. Ondernemers hebben veel energie gestoken in de bundeling van krachten. Voorbeelden daarvan zijn het Platform Techniek, het Veluweportaal en het innovatiehuis Noord-Veluwe. Aangegeven wordt dat hierbij vaak de inzet en steun van gemeenten is gemist. De ontwikkeling van de Economic Noord Veluwe dreigt in een impasse te geraken vanwege gebrek aan bestuurlijke samenwerking en daadkracht in het gebied.

Tot hun spijt missen de vier de betrokkenheid van de gemeente Putten in de samenwerking. Gevreesd wordt dat Putten hierdoor in een geïsoleerde positie terecht komt. Dat raakt de overheid maar ook de ondernemers, zo wordt aangegeven in het manifest.

Als gezamenlijke bedrijvenkringen wordt op de drie gemeenten een beroep gedaan een poging te ondernemen Putten aan te laten sluiten op de samenwerking in de regio. Splitsing van de voormalige regio Noord Veluwe in een noordelijk en zuidelijk deel is in hun optiek een achteruitgang van een verdere bestuurlijke versnippering waarbij de gemeente Putten wordt afgesneden van gebiedsagenda’s. Dit doet afbreuk aan de positie van de ondernemers in de regio.

In een brief aan het Puttense college wordt aangegeven dat, mocht er vanuit een inhoudelijk vraagstuk aanleiding zijn Putten te betrekken bij de gebiedsagenda, de drie overige gemeenten hiervoor open staan. De gebiedsagenda en de uitvoeringsagenda worden na vaststelling ook gedeeld met Putten. Het initiatief tot eventuele deelname, op welke manier dan ook, wordt echter gelegd bij de gemeente Putten zelf.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie