Afbeelding
Nieuws uit de natuurtuin

Hop

4 augustus 2021 om 19:54 Algemeen

Ermelo - Wandelt u wel eens door dat kleine stukje bos net voor de natuurtuin? Dat bosje rond de vijver. Moet u eens doen. Okay, er staan nogal wat brandnetels en bramen. De meeste mensen vinden die niet mooi. Zeldzaam zijn ze helaas ook niet. Maar volg de raad van Haas. Rustig lopen, goed rondkijken en af en toe eens door de knieën. Wedden dat u er interessante planten aantreft? Soorten die u ergens anders zelden tegen komt. Zelfs in de natuurtuin niet. Daar bloeit nog wat bosandoorn, al is die nu over zijn hoogtepunt heen. Die zie ik zelden. Alleen hier. Er bloeit nu hartgespan. Dat komt ook niet veel voor. En er groeit wolfspoot. Dat komt later nog in bloei. Daar kijk ik naar uit. 

 Humulus lupulus. Hoe klinkt dat? Zo zou ik ook wel willen heten.

Maar ik wil het hebben over hop. Die groeit ook in dat stukje bos. Dat vind ik een prachtige plant. Zo’n mooi blad. U weet, ik ben niet van de Latijnse namen. Maar bij hop kan ik het niet laten. Humulus lupulus. Nou, hoe klinkt dat? Mooi toch. Zo zou ik ook wel willen heten. Kom Haas, niet afdwalen. Terug naar de hop. Hop is een klimplant, een goede groeier. Hop kan in één seizoen heel wat meters lengte bereiken. En hoogte. Want hij wil omhoog. In de hopkwekerijen hebben ze daar speciale stellages voor. In het bos gebruikt de hop andere planten als steun. Het liefst struiken en bomen, maar bij gebrek aan beter kronkelt hop ook om brandnetels heen. Hij verstikt zijn ondersteuners niet, zoals klimop. Hop geeft meer een zeer langdurige knuffel. Die houdt pas op als de hop in de winter afsterft. Onder de grond blijven de wortels intact. Die groeien in het voorjaar dan weer uit. 

Hop wordt gebruikt in bier. Kijk maar op het etiket van uw flesje, als u mij niet gelooft. Daarom zijn er hopkwekerijen. Daar teelt men hop. Voor de hopbellen. Dat zijn van die kleine lichtgroene bolletjes. Na de bloei groeien die uit de bloemen van de vrouwelijke plant. Ja, hop heeft mannen en vrouwen. De hopplant in de natuurtuin is volgens mij een mannetje. Nu is het helaas zo dat bevruchte hopbellen geen goed bier opleveren. Dus waar men hop kweekt voor de bierproductie, daar zijn alleen vrouwen welkom. De mannen moeten weg wezen. Ver weg. In België is daar een wet voor. Binnen 5 kilometer van een  hopkwekerij mogen geen mannelijke hopplanten aanwezig zijn. Dat staat in die wet. Nou ja zeg. Een gebiedsverbod, alleen omdat je man bent. Niet te geloven. 

Het Europese parlement moet maar eens naar die wet kijken. Want die wet is discriminerend en een ramp voor het sociale leven van de hop. Zulk plantenleed is een serieuze zaak. Maar ja, goed Belgisch bier is ook een serieuze zaak. Wat is het leven toch ingewikkeld.

Gelukkig voor die mooie groene man groeit hij in Ermelo, niet in België. Dus hij mag lekker in het bos blijven staan. Daar ben ik blij om. Want ik zie hem graag.

Adriaan de Haas

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie