Afbeelding
Foto: JAN DE ROO FOTOGRAFIE
Commentaar Wijnand Kooijmans

Misser van formaat

27 augustus 2021 om 16:43 Algemeen

Het lang verwachte onderzoek van het bureau Necker van Naem naar drie langlopende dossiers is verschenen en gereed om woensdagavond voor het eerst te bespreken in de beeldvormende vergadering van de Ermelose gemeenteraad. Conclusie is dat het onderzoek meer vragen oproept dan er worden beantwoord.

Het bureau concludeert dat de gemeente in alle drie dossiers transparant hebben gehandeld. Maar die uitkomst valt niet te rijmen met de gevoelens die bij de betrokkenen leeft van de drie betrokken dossiers. Het verklaart ook niet waarom er, indien de gemeente transparant heeft gehandeld, waarom er zo veel een beroep is gedaan op de Wet openbaarheid van bestuur (WOB) om gegevens boven tafel te krijgen.

In het onderzoek wordt in veel gevallen de oorzaak gelegd bij het handelen van oud-burgemeester André Baars. Het grootste manco is dat hij niet is gehoord door de onderzoekers waar hem een cruciale rol wordt toebedacht. In de Nederlandse rechtstaat is het nog altijd zo dat niemand wordt veroordeeld zonder het recht op een weerwoord. Dat is hier achterwege gelaten en dat mag worden gezien als een misser van formaat.

Natuurlijk krijgt Baars nog de gelegenheid zijn weerwoord te doen tijdens de beeldvormende vergadering. Maar de tijd die insprekers daar wordt geboden biedt hem onvoldoende ruimte zijn zegje te doen en zich te verweren.

In het onderzoek blijft onduidelijk waarom Baars heeft gehandeld zoals hij heeft gehandeld. Er kunnen best vraagtekens worden geplaatst bij het handelen van de voormalig burgemeester in de zaak van Bar Twins omdat hij hier uitspraken heeft genegeerd. Maar veel blijft er onduidelijk. Heeft Baars gehandeld op grond van foute informatie vanuit het ambtelijk apparaat of alleen vanuit zijn eigen ego. Belangrijk om het antwoord te weten omdat dit iets zegt over de toekomst van de gemeente.

Onbeantwoord blijft waarom niemand van de wethouders heeft ingegrepen. Zij werden, zoals ze zelf zeggen, vaak achteraf geïnformeerd over besluiten van oud-burgemeester Baars. Maar dat heeft hen wel de kans geboden in te grijpen. Moet hier de wethouders niet meer schuld worden verweten dan in het onderzoek is gebeurd.

Ook de raadsleden hebben via de besluitenlijst van het college van burgemeester en wethouders kennis kunnen nemen van genomen besluiten. Ook hier rijst de vraag waarom hebben raadsleden nooit aan de bel getrokken waar signalen vanuit de bevolking duidelijk aangaven dat er onder hen onrust bestond over genomen besluiten.

Onduidelijk blijft ook waarom het college is blijven switchen tussen handhavend optreden en pogingen illegale activiteiten toch achteraf te legaliseren. Dat is overigens een vereiste als het gaat om zaken die dienen bij de Raad van State. Het heeft de communicatie met betrokkenen niet verbeterd.

Het onderzoek vraagt om een vervolg. En die weg is eigenlijk dat de raad kiest voor een raadsenquête waar mensen onder ede kunnen worden gehoord. Dan moet ook het bedrijf Tomassen Duck To met de billen bloot en kan niet worden volstaan met het niet meewerken aan het onderzoek. De burger heeft recht op volkomen duidelijkheid en die verschaft het onderzoek niet. Belangrijk om het vertrouwen in de politiek te herstellen voor de raadsverkiezingen in maart 2022.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie